Inflace je nízká. Některé položky jsou ale stále dražší, říká ekonom

Po období ekonomické nejistoty a výrazných cenových skoků se Česká republika dočkala příznivé zprávy. Inflace, která v předchozích letech překračovala cílovou hranici, se nyní ustálila na 2 %. "Můžeme říci, že definitivně skončila inflační epizoda, kterou jsme tady viděli v minulých letech a která výrazně narušila naše ekonomické úvahy," shrnul ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček.

Přestože celkové číslo inflace vypadá slibně, detailní pohled odhaluje nerovnoměrný růst cen u jednotlivých položek. Zatímco některé nezbytné služby jako vodné a stočné vykazují rychlý růst, ceny základních potravin jako mouka, drůbeží maso, vejce a mléko naopak klesají. Křeček upozorňuje na důležitost udržení inflace na 2 %, což je běžný cíl v mnoha zemích světa: "Ty 2 % jsou obvyklá ve více zemích světa a mají vytvářet permanentní tlak na to, aby lidé spotřebovávali, aby lidé investovali."

Inflační turbulenci posledních let, kdy ceny rostly až o desítky procent, lze nyní považovat za ukončenou. "Bylo to velice těžké období, a proto je velice dobře, že už toto období je za námi a momentálně dokonce má Česká republika nejenom inflaci na cíli, ale také pod průměrem zemí Evropské unie, a dokonce i pod průměrem zemí eurozóny," srovnal Křeček.

[chooze:article;value:545638]

​Češi se během inflačních výkyvů ukázali jako konzervativní a šetrní. "Češi se skutečně prokázali jako konzervativní národ a při té inflační epizodě výrazně šetřili. Tržby obchodníků se rok a půl propadaly," vysvětluje Křeček.

Snižování cen potravin je bezpochyby dobrou zprávou pro spotřebitele. Křeček zdůraznil, že "je to skutečně skvělá zpráva, že i položky, které jsou nezbytné, které musí kupovat sociálně slabší lidé, zlevňují." V lednu dokonce Česká republika zaznamenala nejrychlejší pokles cen potravin v rámci EU.

V porovnání se sousedními zeměmi, jako jsou Slovensko, Rakousko a Německo, Česká republika obstála dobře. Ačkoli se ceny některých položek stále liší, postupně dochází k vyrovnávání cenových hladin.

[chooze:article;value:542006]

​"Například v tuto chvíli čeští řidiči z pohraničí přestávají tankovat v Polsku, protože na českých čerpacích stanicích jsou podobné ceny jako v Polsku. Naopak pro německé řidiče je pořád výhodné tankovat v České republice i v Polsku. Pořád platí, že v České republice jsou výrazně dražší cigarety, takže lidé z pohraničí tuto položku dál jezdí nakupovat do Polska, ale už se tam nejezdí z těch vzdálenějších krajů pro velké nákupy, protože se to tolik nevyplatí. Určitě je pak zarážející, že například u nábytku stejné značky se pořád děje to, že v České republice je cena té stejné položky vyšší než třeba v Rakousku nebo v Polsku," srovnal Křeček.

Výhled do budoucna je opatrně optimistický. "My v tuto chvíli máme před sebou velký úkol, respektive Česká národní banka má velký úkol, a to snižovat úrokové sazby tak, aby se ta inflace nevrátila, ale zároveň tak, aby ten pokles úrokových sazeb podpořil náš ekonomický růst," uzavřel Křeček. S předpokládaným poklesem úrokových sazeb a stabilizací inflace může česká ekonomika směřovat k dalšímu růstu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.