Inflace letos klesne. Životní úroveň v Česku by se tak mohla zlepšit

Podle predikce ministerstva financí se české domácnosti budou i letos potýkat s několika problémy. Čechy potrápí dopady vysoké inflace a jejich reálná spotřeba by se tak měla dále snižovat. Inflace by ale měla v letošním roce postupně klesat.

Tak se stalo i na konci minulého roku, kdy se inflaci podařilo zkrotit díky energetickému úspornému balíčku. Přesto však v průměru za celý rok dosáhla 15,1 procenta. Okolo této hodnoty by se podle predikcí ministerstva měla pohybovat i prvních několika měsících letošního roku.

"Česká ekonomika na konci loňského roku prošla a nyní stále prochází mírnou recesí v důsledku vysokých cen. Průměrná inflace bude letos atakovat dvoucifernou hodnotu a její zkrocení tak zůstává hlavním společným makroekonomickým úkolem," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:485563]

​Inflace by tak měla začít postupně klesat a zvolnit až na 10,4 procenta. Její snížení by mělo vést k ekonomickému růstu a zvýšení životní úrovně obyvatel. Růst inflace totiž doposud posilovala domácí poptávka, kterou ale pomalu utlumuje posilování kurzu koruny.

Průměrná mzda bude ale podle predikcí za inflací zaostávat. A to i navzdory tomu, že v roce 2023 bude přetrvávající napětí na trhu práce tlačit na růst mezd. Míra nezaměstnanosti by ale navzdory mírné recesi a slabé hospodářské dynamice neměla v roce 2023 příliš vzrůst. Z průměrných 2,4 procenta za rok 2022 by se měla zvýšit jen asi na 3,2 procenta.

Ceny pohonných hmot klesají. Ne na dlouho, varují ekonomové:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.