Moderní bydlení

Inflace opět roste, bojí se ekonomové. Mohou za to i nedávné mrazy

Inflace v dubnu vzrostla na 2,9 procenta. I když je to například s nedávnou 18procentní inflací nesrovnatelné, řadu odborníků nárůst zaskočil. "Ta inflace nakonec vyrostla o trochu více," přisvědčil ekonom Petr Bartoň.

"Ta inflace nepřekvapila tím, že se zvýšila, ale možná je to zvýšení razantnější, než s čím se dalo počítat," řekl ekonom David Marek.

Oproti březnu v dubnu rostly ceny především u potravin a nealkoholických nápojů. Konkrétně například vepřové maso zdražilo o téměř pět procent, nealkoholické nápoje a drůbeží maso o téměř tři procenta a zelenina o více než dvě procenta. Rostly ale například i ceny pohonných hmot, a to o skoro tři procenta.

[chooze:article;value:555492]

Krátké období poklesu inflace z minulých měsíců se tak prý v peněženkách řady lidí ani nestihlo odrazit. Podle odborníků teď bude další vývoj stát především na cenách pohonných hmot a potravin.

Zatímco ceny paliva závisí především na těžko predikovatelné geopolitické situaci, u potravin je jejich další zvyšování zřejmě nevyhnutelné. "To, jak nám letos mrazy poničily úrodu celé řady zemědělských plodin, tak to může bohužel vést k tomu, že v závěru budou potraviny opět zdražovat," obává se Marek.

A záležet podle některých může i na situaci v USA, kde teď po krátké přestávce inflace znovu stoupá. Ekonomové ale zároveň uklidňují, že v případě dubnové inflace jde zatím jen o ojedinělé číslo, které nemusí nutně určovat trend. "Pořád je to v rámci normálních meziměsíčních proměn," uklidňoval Bartoň.

"Z toho čísla za minulý měsíc bych vyvozoval především to, že inflace bude nějakou dobu méně stabilní, než jsme zvyklí," dodal Marek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.