Inflace příští rok klesne, slibuje Stanjura. Ekonomové tomu moc nevěří

Česká ekonomika se pomalu dostává z propadu. V příštím roce by se mohla dostat do černých čísel, a to o zhruba 2 procenta. Takovou představu má ministerstvo financí. Jenže Česká národní banka a ekonomové až tak optimističtí nejsou.

"Čekáme v příštím roce návrat české ekonomiky k růstu. To tempo růstu by se mělo nacházet někde mezi 1 a 1,5 procentem," odhaduje ředitel sekce měnové České národní banky Petr Král.

"Poslední zprávy ze světa jsou velmi špatné, jak ekonomicky, tak politicky. Žádná válka nám nepomáhá, takže se obávám, že nakonec ten odhad ministerstva je moc optimistický a ve skutečnosti budeme na polovině," myslí si ekonom Vladimír Pikora.

[chooze:article;value:528727]

Ministerstvo očekává, že průměrná inflace bude příští rok mezi 3 a 4 procenty. "Ta meziroční míra je způsobena zejména vysokými čísly v lednu, únoru a v březnu," vysvětloval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"Co se týče příštího roku, tak určitě uvidíme, že inflace poklesne. Budeme se postupně blížit k inflačnímu cíli, to znamená ke dvěma procentům," věří Pikora.

Ministerstvo také říká, že míra nezaměstnanosti by už nadále růst neměla a reálné mzdy porostou. "Přestože máme rekordně nízkou nezaměstnanost, firmy nemají lidi. V takové situaci by měli samozřejmě ty lidi přeplácet a lidé by si měli říkat o vyšší platy. To se z nějakého důvodu neděje. Já ta vysvětlení podobně jako u inflace vidím v naší povaze, psychologická," uvedla komentátorka portálu Echo Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:526010]

"Je to proti ekonomickým poučkám. V prognóze pro příští rok odhadujeme stejně nízkou nezaměstnanost i v roce 2024," řekl Stanjura.

Z průměrných 2,2 procenta v roce 2022 by se nezaměstnanost měla zvýšit na dvě celá sedm. V roce 2024 pak na dvě celá osm procenta. Současný stav ekonomiky má podle ministra Stanjury na svědomí vysoká inflace.

"Kromě toho, že se podnikatelům podařilo promítnout vysokou inflaci do svých koncových cen, tak mnohdy došlo i ke zvýšení ziskovosti, a to samozřejmě přispívá k tomu propadu reálných mezd," vysvětlil Stanjura.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.