Injekci přežil. Američana popravili poprvé v historii dusíkem

Osmapadesátiletý nájemný vrah Smith byl prohlášen za mrtvého ve 20:25 místního času (3:25  našeho). Zemřel 22 minut poté, co mu do obličejové masky pustili smrtící (přesněji dusící) plyn, uvedla agentura AP.

Smithovi právníci se do poslední chvíle snažili exekuci odvrátit s odvoláním na ústavní zákaz krutých a neobvyklých trestů. Argumentovali i tím, že tento způsob popravy ještě nebyl nikdy použit a mohl by se zvrtnout v utrpení. Soudy včetně nejvyššího však odklad zamítly.

Podle AP se vězeň na lehátku nejméně dvě minuty třásl a svíjel. Poté těžce dýchal, než zůstal ležet bez známek života.

[chooze:article;value:538693]

​Odpůrci nového způsobu popravy vyjádřili obavy mimo jiné z toho, že se Smith může dusit vlastními zvratky. Věznice to vyřešila jednoduše, poslední jídlo dostal osm hodin před exekucí. Přál si steak s vejci a bramboráčky.

Podle úřadů proběhla poprava dle očekávání, uvedla CNN. Na rozdíl od pokusu před dvěma lety, kdy se odsouzenému nepodařilo vpravit jed do žíly v předepsaném termínu.

Smithe odsoudili k smrti za nájemnou vraždu z roku 1988. Spolu s dalším mužem za tisíc dolarů umlátil a ubodal 45letou ženu. Její smrt si objednal manžel, který hodlal shrábnout životní pojistku. Jakmile ho však vyšetřovatelé začali podezřívat, spáchal sebevraždu. Smithova komplice popravili už před lety.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.