Inspekce letos uzavřela řadu podniků. V otřesných podmínkách připravovaly jídlo

[chooze:gallery;value:33790]

V mnoha případech by se zákazník nestačil divit, v jakých podmínkách se připravuje jídlo, které si v restauracích s chutí dáváme. A pravděpodobně by většinu z nich často i přešla chuť, kdyby znali hygienické podmínky v zázemí podniků.

Inspektoři od začátku letošního roku zavřeli přes tři desítky zařízení. Nejčastějšími problémy byly například trus hlodavců, plísně nebo špína. Redakce TN.cz připravila přehled, o které šlo.

[chooze:article;value:526535]

Pozornosti neušla například vietnamská restaurace v Litovli na Olomoucku. Kromě hmyzu inspekce odhalila i nejrůznější nečistoty a zanedbaný úklid. Silně znečištěná byla navíc i chladicí zařízení v provozovně.

Podniky, které kontrolou neprojdou, následně inspektoři zveřejňují na stránkách potravinynapranyri.cz. Následně jsou uzavřeny až do doby, než provozovatelé odstraní veškeré potíže, na které SZPI upozornila.

Následně proběhne další kontrola, zda je už vše v pořádku. "Vždy je uložený termín, dokdy se musí nedostatky odstranit. Subjekty jsou ekonomicky motivované. Často i před tímto termínem oznámí, že nedostatky už odstranily," nastínil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Pár v restauraci v Beskydech nepozorovaně okradl kuchaře. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.