Inspekce stahuje šunku. Nebezpečná je hlavně pro děti a starší lidi

[chooze:gallery;value:35256]

​Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. "Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu," uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Vadná šarže obsahovala celkem 97,8 kilogramů. Naprostá většina z nich (93 kilogramů) mířila do logistických center společnosti Tesco a zbytek (4,8 kilogramů) do logistických center společnosti Globus. Z těchto center zboží následně zamířilo do prodejen obou řetězců po celé České republice, sdělila SVS.

Krajská veterinární správa již nařídila výrobci pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. "Výrobce také musí provést mimořádnou sanitaci technologického zařízení a předložit výsledek vyšetření další šarže výrobku. Až poté mu bude umožněno pokračování ve výrobě," popsal Vorlíček další postup.

[chooze:article;value:546182]

​Bakterie Listeria monocytogenes mohou podle SVS způsobovat onemocnění zvané listerióza. Nebezpečí mohou tyto bakterie představovat zejména pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy.

Tesco a Globus mají jasno

Zákazníci společnosti Tesco mohou výrobek vrátit do jakékoliv prodejny. "Výrobek jsme stáhli ihned, jak jsme se informaci dozvěděli. Zákazníky informujeme v prodejnách i na webu. V případě, že zákazníci mají výrobek doma, tak je prosíme, aby výrobek vrátili na nejbližší prodejně, kde dostanou zpět peníze. Dotčeným zákazníkům se za případné komplikace omlouváme," uvedla manažerka společnosti Tesco Iva Pavlousková pro TN.cz.

Stejný postup mají použít i zákazníci Globusu. "Krůtí prsní šunku jsme již stáhli z prodeje na základě upozornění výrobce. Důvodem ke stažení je podezření na nevyhovující kvalitu. V případě, že zákazníci uvedený výrobek zakoupili, mohou ho vrátit v jakémkoli z našich hypermarketů Globus, kde jim budou oproti předložené účtence vráceny peníze v plné výši," sdělila za společnost Globus redakci TN.cz Martina Vladyková.

Redakce TN.cz požádala o vyjádření i společnost LE&CO, která ovšem do vydání článku neodpověděla. Případnou reakci do článku doplníme. 

Inspekce má nově kontrolovat zákaz HHC:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.