Inspekce varuje před častou praktikou v restauracích. Týká se hlavně sýra

Někdy to zákazník ani nepozná – po přečtení jídelního lístku si objedná sýr hermelín a netuší, že na talíř dostane úplně něco jiného. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) proto pravidelně ověřuje pravdivost údajů, které restaurace v nabídkách uvádějí.

"Cílem je prověřit, zda spotřebitel nedostane nepravdivé nebo zavádějící informace ohledně složení pokrmu. Soustředíme se i na to, zda nebyla na úkor spotřebitele nahrazena dražší složka pokrmu složkou levnější," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Dle jeho slov se nejčastěji může nachytat zákazník při nabídce pokrmů se sýrem. Typickým příkladem je parmazán, kdy chráněné označení původu "Parmigiano-Reggiano" provozovatelé zneužili v 18 případech.

"Nahradili ho levnější variantou se zdánlivě podobnými chuťovými vlastnostmi. Ve dvou případech prokázali zneužití výrazu 'Grana Padano'. V 19 případech kontrola zjistila neoprávněné uvedení značky sýra Hermelín. Přestože ho provozovatel v menu nabízel, nahradil ho jinými značkami sýra," upřesnil Kopřiva.

[chooze:article;value:543034]

​Dalším příkladem je klamání při podání ingredience, která je příznačná pro pizzu. V několika případech totiž hosté nedostali šunku, ale jiný masný výrobek. "Z kontrol tedy vyplývá, že nejčastěji ke klamání spotřebitelů dochází při nabízení pokrmů z italské gastronomie, například pizzy, těstovin, rizota a podobně," dodal mluvčí SZPI.

Inspektoři si posvítili i na rozlévané nápoje. Nejvíce pochybení objevili při nabídce lihovin pod označením "rum".  V devíti případech zákazník dostal tzv. tuzemák nebo zcela jinou lihovinu.

Provozovatelé, u kterých bylo prokázáno použití nepravdivých a zavádějících tvrzení, musejí chyby odstranit a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty. Loni inspektoři provedli 194 kontrol v různých provozovnách společného stravování, nepravdivé a zavádějící objevili ve 49 provozovnách. Inspektoři tak konstatovali nelegální praktiky u čtvrtiny z kontrolovaných podniků. V některých provozovnách kontrola zjistila více prohřešků najednou.

Jeden rok na vaší straně. Reportéři zmapovali, jak se změnila kvalita potravin (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.