Moderní bydlení

Inspekce varuje před nebezpečným kuřecím. V mase odhalila salmonelu

Závadné kuřecí maso, které ve dvou prodejnách JIP odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), je značky Qualiko od ukrajinské společnosti Vinnytska Ptahofabryka.

Jedná se o dvě šarže, ve kterých laboratorní rozbor potvrdil výskyt bakterie rodu Salmonella Infantis. Ta je původcem salmonelózy – infekčního průjmového onemocnění, které některým jedincům může způsobit závažné zdravotní komplikace. 

[chooze:article;value:512026]

​Salmonelu inspekce objevila v následujících šaržích:

První závadnou šarži SZPI odhalila v provozovně JIP v Harrachově, druhou v Českých Budějovicích v Nemanické ulici. Pokud má někdo potravinu ze závadné šarže doma, inspekce mu důrazně doporučuje ji nejíst. 

"Provozovatelům jsme nařídili neprodlené stažení předmětných šarží z tržní sítě. S kontrolovanou osobou zahájíme správní řízení o uložení pokuty," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. "Předmětné šarže byly okamžitě staženy ze všech našich prodejen," sdělila společnost JIP na dotaz TN.cz. 

Není to letos poprvé, kdy inspekce v prodejnách JIP našla maso kontaminované salmonelou. O stejném případu web TN.cz informoval v březnu, kdy se jednalo o kuřata původem z Polska. 

Strach z kontaminované mouky z Ukrajiny. Kaufland ji radši stáhl (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.