Inspekce varuje před oblíbenou pochoutkou! Obsahuje bakterii

Potíže objevili hygienici u česnekového kabanosu od výrobce Zemědělská a. s. Krucemburk. Jedná se o 110 kilo točeného salámu vyrobeného 19. 2. 2024 s datem spotřeby do 6. 3. 2024.

Laboratorní rozbor v produktu odhalil bakterii Listeria monocytogenes. Podle odborníků ze SVS je výrobek nevhodný ke spotřebě. "Lidé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu," informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

[chooze:article;value:542480]

Salám výrobce distribuoval na Vysočině a v Pardubickém kraji, nejvíce pak v okolí městysu Krucemburk. "Nejvíce výrobků, a to 50 kilo, prodala podniková prodejna ve Ždírci nad Doubravou. Zbytek z celkového množství byl distribuován konečným spotřebitelům v okolí Krucemburku a částečně i na Chrudimsko," doplnil Vorlíček.

Hygienici následně nařídili stáhnout výrobek z prodeje a pozastavit jeho výrobu. "Výrobce také musí provést mimořádnou sanitaci, odběr vzorků a stěrů, výroba bude umožněna až po splnění nařízených opatření," nastínil Vorlíček.

Redakce TN.cz kontaktovala také samotného výrobce. Ten se k situaci zatím nevyjádřil. Bakterie mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. "Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy," vysvětlil Vorlíček.

Množení bakterií lze předcházet správným skladováním jídla. Je důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. "Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava," uzavřel Vorlíček.

Zájem Čechů o vepřové maso klesá. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.