Inspektoři dohlíží na prodej kaprů. Prodejci je nesmí týrat, upozorňují

Kapři se letos prodávají asi na 3 000 místech po celé České republice. A jsou pod přísným dohledem inspektorů, kteří kontrolují hlavně podmínky živých ryb.

"Dále nás zajímá způsob omračování, vykrvování ryb a také hygienická stránka kontroly, tedy stav pracovního stánku, pracovní desky, přítomnost a stav pracovních pomůcek," informovala ředitelka odboru Městské veterinární správy v Praze Kateřina Březinová.

Inspektoři dohlížejí na to, aby ryby před smrtí zbytečně netrpěly. Prodejcům některé praktiky přímo zakazují a za závažné pochybení mohou udělit i pokutu.

[chooze:article;value:529972]

​"Je to tedy zejména vtlačování prstů rybám do očnic nebo chytání je za skřele nebo zbavování šupin či ploutví ještě před omráčením," řekla Březinová.

"Pokud jsou někdy kádě přeplněné a je v nich nedostatek kyslíku, projeví se to tak, že ryby nad hladinou takzvaně troubí, vystrkují tlamičky a snaží se nachytat vzdušný kyslík," upřesnil ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Městské veterinární správy Martin Jánošík.

Podle prodejců kaprům škodí teplotní šoky. "Není dobré, když ho doma dáme do vany, protože tam je voda vyhřátá na nižší pokojovou teplotu, navíc je chlorovaná," řekl jeden z prodávajících.

[chooze:article;value:533821]

​Zakázat prodej živých ryb ale ministerstvo zemědělství neplánuje. "V žádném případě neuvažujeme a nebudeme ani uvažovat o tom, že bychom zakazovali prodej živých ryb. To myslím není namístě," sdělil šéf rezortu Marek Výborný (KDU-ČSL).

Loni inspektoři zjistili pochybení asi dvou procent prodejních míst. Podle ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda jich ale každým rokem ubývá. "Zkontrolujeme a budeme garantovat kupujícím, že ty ryby jsou v pořádku, že jsou čerstvé a můžou se těšit na Vánoce," upřesnil Semerád. Na kontroly bude veterinární správa chodit až do Štědrého dne, kdy prodej kaprů končí. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.