Inspektoři kontrolovali potraviny. Nejkvalitnější jsou ty z Česka

Téměř 9 000 vzorků různých druhů potravin odebrali letos kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. "Z nich bylo více než 2 300 vzorků nevyhovujících. Pokud je vzorek nevyhovující, projedná se s kontrolovanou osobou, uloží se opatření, zákaz uvádění na trh, případně likvidace," sdělil ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Inspektoři prováděli kontroly nejen u potravin, ale také například u tabákových výrobků, u vína anebo u lihu. "U nás se jednoznačně ukazuje, že ta nejkvalitnější potravina je od českých zemědělců, od českých potravinářů, kde se dlouhodobě pohybuje na nejnižších procentech záchytu potravin, které obsahují nebezpečné látky nebo jsou nebezpečné pro spotřebitele," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

I Češi jsou s kvalitou tuzemských potravin spokojeni, a preferují je dokonce i před těmi zahraničními. "Bojujeme s kvalitou potravin z jihovýchodní Asie, to se týká bohužel například zeleniny a některých dalších produktů," poznamenal Výborný.

[chooze:article;value:508831]

Problémové je ale také ukrajinské kuřecí maso. Jeho dovoz se v poslední době podle inspekce stále zvyšuje. "My v těch kontrolách budeme pokračovat, bohužel ty dva vzorky s obsahem salmonely tady byly. My jsme byli nuceni varovat spotřebitele prostřednictvím tiskové zprávy, přestože se jednalo o zamražená kuřata, která byla vyrobena, poražena, jatečně zpracována a zamražena na Ukrajině, nebyl tam žádný mezičlánek," prohlásil Klanica.

V minulosti se také hovořilo o kvalitě ukrajinského obilí. Jen za loňský rok k nám ho bylo dovezeno přes čtyři tisíce tun. "Proběhly kontroly 92 vzorků, ty analýzy Státní zemědělské a potravinářské inspekce neprokázaly ani v jednom případě záchyt jakékoli nebezpečné látky," uvedl Výborný.

S intenzivními kontrolami potravin chce Státní zemědělská a potravinářská inspekce pokračovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.