Instruktor za letu náhle zemřel, jeho pilot si myslel, že předstírá spánek

CNN uvádí, že k náhlému úmrtí došlo podle nově zveřejněné bezpečnostní zprávy o incidentu loni na konci června. Podle zprávy britského Oddělení pro vyšetřování leteckých nehod (AAIB) požádal kvalifikovaný pilot instruktora, aby ho z bezpečnostních důvodů doprovázel během letu s čtyřmístným letounem Piper PA-28. Panovalo totiž větrné počasí.

Zpráva uvádí, že pilot si s instruktorem během popojíždění na dráhu normálně povídal. Uvedl, že poslední slova instruktora zněla: "Vypadá to dobře, za vámi nic není." Krátce po vzletu se instruktorova hlava zaklonila. Protože se oba piloti dobře znali, druhý pilot si myslel, že jeho společník "jen předstírá, že si zdřímnul", zatímco on s letadlem dokončil okruh nad letištěm. Když se letadlo naklonilo, instruktor se sklonil tak, že se jeho hlava sesunula na rameno druhého pilota. Ten to však stále považoval za žert.

[chooze:article;value:489112]

Po bezpečném přistání, kdy instruktor stále spočíval na pilotově rameni a nereagoval, si pilot uvědomil, že něco není v pořádku a zalarmoval letištní záchrannou službu. Snaha lékařů o jeho resuscitaci však byla marná. Instruktor, který měl nalétáno téměř 9 000 letových hodin, byl před svým posledním letem údajně v dobré náladě.

https://twitter.com/CNN/status/1628145058552725504?cxt=HHwWgIC-nb7TqpgtAAAA

Lékařské oddělení britského Úřadu pro civilní letectví přezkoumalo incident i zdravotní anamnézu instruktora a dospělo k závěru, že "z poskytnutých důkazů je pravděpodobné, že osoba utrpěla zástavu srdce při vzletu letadla". Bylo známo, že trpí vysokým krevním tlakem, ale ten byl v mezích předpisů. Zpráva AAIB dospěla k závěru, že ačkoli v tomto případě byl druhý pilot instruktor kvalifikovaný a dokázal s letadlem bezpečně přistát, výsledek mohl být zcela jiný.

"Žádné testy ani hodnocení nemohou stoprocentně spolehlivě odhalit srdeční problémy" a "je třeba nalézt rovnováhu mezi minimalizací rizika pro bezpečnost letu a zajištěním spravedlivého a přiměřeného lékařského posouzení osob", uvádí AAIB. "Vzácnost nehod způsobených srdečními příhodami za letu naznačuje, že tato rovnováha je v současné době přibližně správná."

Pilot omdlel během letu. S letadlem přistál cestující, který nikdy nepilotoval (5/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.