Internet zaplavily podvodné kampaně. Hackerům pomáhá umělá inteligence

Češi přišli kvůli podvodům na on-line bazarech už o stovky milionů korun. Pachatelé nejčastěji působí na platformách, jako je například Vinted, Facebook Marketplace nebo český Sbazar a Bazoš.

"Rozhodla jsem se, že prodám dětskou obuv na platformě Vinted, a bohužel jsem se stala obětí hackerů," svěřila se žena, kterou podvedli.

Podvodník si vyžádal e-mailovou adresu, na kterou poslal falešné potvrzení s dalšími instrukcemi. "Přes jednoduchý odkaz jsem se dostala do internetového bankovnictví svojí banky, které ale nebylo přímo od té banky, ale vytvořené těmi podvodníky. Takže jsem zadala svoje přístupové údaje," popsala podvedená.

[chooze:article;value:527570]

Tím otevřela podvodníkům přístup ke svému účtu a přišla o 40 tisíc korun. "Na straně klienta dochází nebo došlo k hrubé nedbalosti v nakládání s jeho údaji a nemůžeme peníze pochopitelně kompenzovat," vysvětlil mluvčí České spořitelny, Filip Hrubý.

"Dělali to velice chytře, opatrně. Částky začínaly na 200 korun až po 9 000," upozornila podvedená.  

Podvodníci často používají loga přepravních společností, komunikace tak působí profesionálně. "Jsem z Kasejovice, chci si objednat kurýrní službu DPD, vše zaplatím předem, kurýr k vám přijede osobně a zboží vyzvedne, peníze dostanete hned na bankovní účet, k objednávce potřebuji vaši e-mailovou adresu. Je to pro vás výhodné? Souhlasíte?" napíší.

[chooze:article;value:527539]

"Jméno DPD je spojeno s balíkovou přepravou a potom je využito, nebo spíš zneužito, v tomhle případě," prohlásil ředitel DPD Miloš Malaník. 

Útočnici na zprávy nereagují okamžitě, aby co nejlépe napodobili chování běžného člověka, který nemusí být vždy u mobilu anebo na zprávy nereaguje v pracovní době.

Hackeři navíc začali využívat umělou inteligenci. "Může velmi dobře zafungovat právě na generování obsahu a toho, že ty zprávy budou působit věrohodněji," poznamenal analytik Jakub Souček.

Podvodníci bývají nejčastěji z Ruska, Uzbekistánu nebo Ukrajiny. Své oběti si pečlivě vybírají a zpravidla cílí na ty, kteří nabízejí zboží v hodnotě do 5 000.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.