Internetem se začalo šířit "zázračné" video s Ebenem. Naprostá blbost, říká

[chooze:gallery;value:36113]

"Lékaři před námi skrývají pravdu," těmito slovy začíná falešné video s moderátorem Markem Ebenem, které se koncem května začalo šířit na sociálních sítích.

"Samozřejmě je to naprostá blbost," řekl pro TN.cz populární český herec. Podvodníci zneužili jeho tvář i hlas v počítačem vytvořeném videu k propagaci údajně zázračných léčebných metod na odstranění bolesti kloubů a obnovu chrupavek na buněčné úrovni.

[chooze:article;value:533149]

​​"Je to jeden z těch podvodů, jejichž terčem se stal i Pavel Kolář. Oni si teď vybírají buď lidi z medicíny, nebo lidi, kteří mají zkušenosti se zdravotním problémem, a zneužívají toho. Je to kravina," doplnil Eben.

"Na to si asi budeme muset zvyknout," uzavřel herec. Podobných videí šířících dezinformace bude s rozvojem umělé inteligence pravděpodobně přibývat. Obětí podobného podvodu se stal právě i fyzioterapeut Pavel Kolář, který měl ve falešném rozhovoru podpořit užívání údajně zázračné masti.

"Žádný rozhovor k tématu krému Bioforce jsem neposkytl a text je v celém rozsahu podvrhem," uvedl Kolář v říjnu 2022 v prohlášení zveřejněném na stránkách 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Umělá inteligence může nejčastěji uškodit při podvodných telefonátech. Podívejte se na reportáž TV Nova ze září:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.