Internetový podvodník se dovolal štábu TV Nova. Omylem ukázal svou taktiku

"No pane Berka, vždyť jsem s vámi v pátek mluvil! Liberec, Falberova 9," začal podvodník, který se představil jako Petr Müller, telefonát. Adresa souhlasí. Jméno volajícího, ale na pobočce banky nikdo nezná. 

"Já jsem vám chtěl akorát k vaší půjčce těch 250 000 dát lepší úrokovou sazbu," sdělil muž, který tvrdil, že si ji reportér TV Nova sjednal na pobočce v pátek.  "Snaží se mlžit, neztratit kontrolu, aby vás dostal," upozornil specialista na kyberkriminalitu Petr Jonáš. 

"Já teď nevím, jestli se nejedná o nějakou legraci z vaší strany," řekl podvodník reportérovi poté, co mu se mu snažil vysvětlit, že na žádné pobočce nebyl. Podle kriminalistů jde o verbální agresivitu. Máte mít pocit provinění a rychle konat. Hlas podvodníka doplňovala matoucí clona dalších hlasů. Přitom šlo nejspíš o pouhou kulisu pouštěnou z reproduktorů.

[chooze:article;value:493686]

Vytvoření iluze dokonalého call centra je podle zkušeného zvukového mistra záležitostí několika minut. "Vytvoříte si několik zvukových stop, pustíte to najednou a máte z toho pocit, že jste někde uprostřed místnosti plné lidí," vysvětlil zvukař Robert Pánek.

"To působí v té nevědomé části psychiky, může mě to vést k tomu, že mnohem snadněji prozradím osobní údaje," uvedl psycholog Stanislav Opelka. Podvodník zároveň sdělil, že má i číslo občanského průkazu. "Vy mu na to můžete spontánně naletět a reagovat: 'Ne, toto není moje číslo, já mám takové či onaké,' " varoval policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

"Ty cíle jsou jediné, dostat se k finančním prostředkům," upozornil specialista na kyberkriminalitu Petr Jonáš. Hru na tahání osobních údajů nakonec reportér TV Nova ukončil a sdělil podvodníkovi, že je nahráván.

[chooze:article;value:492238]

"Víte, že vás mohu trestně stíhat?" zareagoval okamžitě. "Víte, že nemůžete tohle mediálně zveřejnit?," pokračoval. Na požadavek, aby vše vysvětlil, podvodník nakonec odpověděl: "Já se s arogantními lidmi nebavím."

"Není běžné, že by volající chtěl po klientovi číslo občanského průkazu, číslo karty nebo další osobní údaje," uvedl mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík. Lidé tímto způsobem v Česku přišli za loňský rok o stamiliony korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.