Internetových podvodů přibývá! Žena domnělé lásce z Francie poslala miliony

Jeden případ se stal ve čtvrtek. Podvodník, který se vydával za bankovního úředníka, volal 50letému muži z Královéhradecka a přesvědčil ho, že mu někdo napadl účet. Jedinou záchranou pro něj mělo být to, aby vložil všechny úspory na meziúčet do bitcoinmatu a QR kódy mu poslal. Naštěstí ale automat nefungoval.

Navíc si dotyčný všiml upozornění na podobná podvodná jednání a přímo z místa zavolal 158. "Zachránil si tak 230 tisíc," řekla policejní mluvčí Iva Kormošová.

[chooze:article;value:479776]

Před pár dny přišel další muž o čtvrt milionu. Uvěřil, že mu neznámý muž pomůže získat peníze z dřívějších obchodů. Podmínkou bylo, že podvodníkovi umožní vzdálený přístup do svého počítače a tím pádem i internetového bankovnictví. Okamžitě mu zmizely úspory. A navíc si útočník vzal půjčku 138 tisíc. "Další téměř půlmilionovou půjčku už banka neschválila. Podvodníkům hrozí osm až dvanáct let ve vězení," doplnila Kormošová.

"Je to tak elektronicky dokonale zpracováno, že jim to ušetří starosti, práci a neuvědomují si, že padli do pasti," vysvětlil psycholog Jan Lašek.

Kriminálních zločinů v internetovém prostoru policisté letos evidují už 16,5 tisíce. Denně přijímají v průměru 50 trestních oznámení. "Letos jsou to stovky milionů z jednotlivých krajských ředitelství policie. Souhrnná škoda už bude v řádu jednotek miliard korun," informoval mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Zašlo to tak daleko, že dokonce vznikají nové termíny pro jednotlivé podvody. Například "love scammer" je podvodník, který slibuje lásku až za hrob a ve skutečnosti mu jde jen o peníze takzvaného mamuta. Tak podvodníci titulují své oběti.

[chooze:article;value:476294]

"Jedna žena z Královéhradecka přišla o 8 000 000 korun, které poslala podvodníkovi do Francie. V naprosté většině se útočníci drží zásady, že podvody páchají v jiné zemi, než ve které žijí," uzavřel Moravčík.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.