Invalidé se v Česku cítí méněcenní. Na ulici jim pomohou jen dva lidé z deseti

Podle údajů Českého statistického úřadu je u nás milion lidí se zdravotním postižením. Více než 100 tisíc z nich si kvůli svému hendikepu nezvládne připravit jídlo nebo se o sebe postarat bez pomoci druhého člověka.

Třeba paní Iveta Pešková. "Od ranního vstávání, přes hygienu, přes pomoc na toaletu. Málokdo ze zdravých lidí si uvědomí, že když se mu chce na toaletu, tak si jde, já musím čekat na asistenta," popisuje.

Průměrná výše invalidního důchodu se pohybuje okolo 11 tisíc korun měsíčně. S touto částkou musí někteří handicapovaní vyjít. Tedy "ti šťastnější". "Mám kamaráda, který má asi o tři centimetry kratší pahýl, než je v tabulkách, a už nemá nárok na invalidní vozík," říká paní Pešková. "Řekla bych, že v některých případech je to boj o přežití," dodává.

[chooze:article;value:522773]

A to není vše, zdravotně postižení lidé se často cítí odstrčeni a méněcenní. Některým našim spoluobčanům jsou bohužel lhostejní. Na ulici hendikepovanému pomůže pouze hrstka z nás.

"Dva z deseti vám pomohou," uvádí pan Jiří Tráva, který je také upoután na invalidní vozík.

Přes prsty je seknou i úředníci. Třeba pana Miroslava. Ten se léčí s roztroušenou sklerózou, nemoc mu nezadržitelně postupuje a kdo by čekal pomocnou ruku od státu, ten by se mýlil. "Měl jsem invalidní důchod prvního stupně a ten mi byl odebrán," svěřil.

[chooze:article;value:521733]

"Důvod byl, že jsem údajně měl postižení 35procentní a záhadně se mi to zlepšilo na 10 procent," vyslechl si od úředníků.

"To je prostě nesmysl, toto je nejčastější argument posudkových lékařů, je to tak, že jste se na to adaptoval, tak nepotřebujete pomoc," říká Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Podle něj ani vláda pro tuto skupinu osob zatím moc nedělá. "Já jsem atakoval pana ministra práce a sociálních věcí, pana ministra financí zatím ne," doplnil.

A na závěr snad jedna dobrá zpráva, kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje navyšovat invalidní důchody a to od ledna 2024. O kolik, zatím nevíme.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.