Invaze netopýrů na Liberecku. Záchranáři jich tam odchytili už téměř 1,5 tisíce

Paní Hansvenclová ze záchranné stanice Archa má za sebou už dvacet výjezdů, poslední byl do vily Pavla Kalouse z Liberce. "Volal malíř, který řeší neobsazený byt a objevil 23 chudáků netopýrů," svěřil se pan Kalous. 

"Jsou to netopýři hvízdaví. Rádi se vrací do těch samých míst. Pánovi doporučím minimálně po dobu 14 dnů, aby na noc byla zavřená okna," poradila zvířecí záchranářka Ivana Hansvenclová. Pomoci může i síťka proti hmyzu.

[chooze:article;value:402058]

​Ochránci zvířat jenom letos na Liberecku a Jablonecku zachránili 1 462 netopýrů. V liberecké nemocnici jich pochytali přes 400. V opuštěném bytě v sousedním Jablonci dokonce 500. Vozí sebou tzv. batbox, který mají upravený tak, aby se v něm stovky nachytaných netopýrů neumačkaly.

"Je to neobvyklý a rekordní počet. Nevíme, proč je to zrovna u nás. Proč je tento rok extrémní, to taky netušíme," nechala se slyšet Hansvenclová. Ví se jen, že jde o mladé jedince z rozpadajících se mateřských kolonií, kteří si hledají nové úkryty.

"Nepřišlo se za desetiletí, proč to ta zvířata dělají. V minulosti bylo výrazně nejsilnější Brno. Takže je to takový zvláštní," prozradil Daniel Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů. 

[chooze:article;value:482623]

​Podle ochránců zvířat jsou největší pastí pro netopýry pootevřená špaletová okna. Netopýři tam nedokáží vzlétnout a pak je přes den vysouší slunce. Někteří hynou žízní na místě, zbylí se musí několik dní zachraňovat.

"Nebyli schopní odletět, tak je musíme nějakou dobu napájet. Dáváme jim výživné roztoky, kde je glukóza, jsou tam nějaké minerály a dáváme jim červíky," popsala záchranu netopýrů Hansvenclová. Jakmile naberou sílu, záchranáři je navečer vypouští do přírody.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.