Invazní druhy škodí v Česku i po celém světě. Škody jsou do bilionů korun

Nutrie říční, jelen sika nebo sršeň asijská – to je jen několik z mnoha druhů, které dělají starosti expertům na biologické invaze. Organismy zavlečené člověkem se rychle šíří a vytlačují ty původní a je jedno, jestli je to na zemi nebo ve vodě. Čím dál častěji vědci odhalí nový druh v prostředí, kde nemá co dělat.

"My jsme aktuálně řešili mapování hlaváčkovce glenova, který byl objevený v rybnících. Byla to velice překvapivá událost," zhodnotil hydrobiolog Biologického centra Akademie věd ČR (AV ČR) Milan Muška.

Dopady šíření invazních druhů se často projevují pomalu, mohou za to ale být katastrofální. V tabulce níže vidíte, jaké druhy ohrožují Česko nejvíce. Velkým problémem je třeba mýval. Narušuje ekosystém, je hlučný a nedá se vyhubit. Stejně na tom jsou i invazní rostliny nebo hmyz.

​"V historii se téměř nikdy nepodařilo invazní hmyz z té nové domoviny úplně vyhubit. U obratlovců je to trošku snazší," řekl kurátor sbírky hmyzu při Entomologickém ústavu AV ČR Aleš Bezděk.

Za největší problém v říši rostlin vědci považují invazní křídlatku původem z Asie. Lidé si ji teď na jaře mnohdy nevědomky roztahají po celé zahradě. V boji proti ní pomůže jen chemie. Druh s nálepkou invazní je schopný rychle regenerovat i z malých oddenků.

[chooze:article;value:548416]

​S problémy bojuje celá planeta. Invazní druhy podle zprávy OSN ročně způsobí škody za téměř 10 bilionů korun. "Problémy jsou například na ostrovech jako je Nový Zéland, Austrálie nebo v Severní Americe, kde jsou ty obrovské homogenní pláně prérií, které zarůstají sveřepem a pak hoří," uvedl vědecký pracovník Botanického ústavu AV ČR Petr Pyšek.

Téměř před očima vědců se mění i oblíbený Jadran. Podle expertů se Středozemní moře stává nejrychleji se měnícím mořem na planetě. Jde o důsledek klimatických změn i zvýšené námořní dopravy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.