Investor věnoval 50 milionů na podporu Ukrajiny. Chce zastavit "dalšího Hitlera"

[chooze:gallery;value:34861]

"Žijeme v době, která stále více připomíná druhou polovinu 30. let minulého století. Nemohl bych sám se sebou žít s tím, že jsem neudělal víc pro zastavení dalšího Hitlera," napsal Barta v neděli na sociální síti X.

"Ve světle republikánského váhání a na památku Navalného dám za každé přesdílení 100 dolarů na FPV drony pro Ukrajinu," dodal podnikatel, kterého časopis Forbes v roce 2021 zařadil do žebříčku 100 nejbohatších Čechů. 

[chooze:article;value:542964]

Během jediného dne sdílelo příspěvek 20 tisíc lidí. "dva miliony dolarů. Hotovo. Sláva Ukrajině!," informoval o úspěchu Barta na síti X. Celkem 50 milionů korun poslal investor na sbírku organizovanou spolkem Skupina D, jejíž cílem je výroba dronů Nemesis a jejich přímá distribuce na Ukrajinu.

"Jan Barta je člověk, který se dlouhodobě zajímá o společenské dění v naší zemi a ve světě. Mnohokrát za svůj život prokázal, že dění kolem nás mu není lhostejné a snaží se podporovat věci, které mu dávají smysl," ocenil Bartův finanční příspěvek tajemník Skupiny D Jan Veverka

"O to víc nás těší, že se rozhodl podpořit veřejnou sbírku na FPV drony Nemesis, kterou pořádá náš neziskový spolek Skupina D. Jako vojáci moc dobře víme, že v současné fázi války na Ukrajině, mají FPV drony strategický dopad na obrany schopnost napadené Ukrajiny," dodal. 

Podle Skupiny D na začátku válečného konfliktu dominovala v počtu nasazených dronů Ukrajina. Na to ale Rusko reagovalo jejich masovou výrobou a Ukrajinu tak v počtu dodávaných FPV dronů několikanásobně přečíslilo. K účinné obraně proto podle spolku Ukrajina potřebuje mimo jiné právě na míru vyrobené a technicky sofistikované drony Nemesis.

"Jde o technicky vyspělé drony, které v reálném čase přenášejí díky kameře vše, co „vidí“, ke svému operátorovi. Jejich konstrukce je přizpůsobena konkrétnímu užití ukrajinskou obranou a bude se nadále přizpůsobovat jejich potřebám," stojí na oficiálních stránkách Skupiny D. Jejím cílem je vyrobit minimálně deset tisíc kusů FPV dronů Nemesis.

Spolek Skupina D svým názvem odkazuje ke Zvláštní skupině D, kterou v roce 1941 založilo ministerstvo národní obrany československé exilové vlády v Londýně. Skupina například cvičila československé parašutisty k výsadku na území okupovaná nacistickým Německem.

Česko může dodat Ukrajině munici, prohlásil Pavel na konferenci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.