Írán je zapojen do plánování útoků Hútiů v Rudém moři, IDF zničily v Gaze rozsáhlý komplex tunelů

Podle Bidenovy administrativy je Írán "hluboce zapojen" do plánování útoků jemenských Hútiů proti obchodním plavidlům v Rudém moři. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu Adrienne Watsonová s odvoláním na nově odtajněné informace americké zpravodajské služby v prohlášení uvedla, že Írán povstalecké skupině poskytuje zbraně, financování, výcvik a "taktické zpravodajství", které Hútíové využívají k úderům v tomto kritickém námořním koridoru, informuje Times of Israel.

"Íránská podpora po celou dobu krize v Gaze umožňovala Hútíům podnikat útoky proti Izraeli a námořním cílům, ačkoli Írán často přenechával Hútíům pravomoc přijímat operativní rozhodnutí," uvedla Watsonová. "Od roku 2015 Írán předával Hútíům vyspělé zbraňové systémy, včetně bezpilotních leteckých systémů, pozemních útočných raket a balistických raket, které byly od října použity při útocích na námořní plavidla, včetně komerčních plavidel bez známých vazeb na Izrael, a při útocích na Izrael," dodala mluvčí.

[chooze:article;value:534027]

Íránem podporovaní Hútíové tvrdí, že jejich raketové a bezpilotní útoky na projíždějící kontejnerové lodě jsou podporou Palestinců ve válce v Gaze. Jsou namířeny na jakoukoli loď, která míří do Izraele nebo je s ním spojena, ačkoli cílem útoků se už stala řada plavidel bez zjevného spojení s Izraelem. Raketové útoky Hútíů včetně únosů lodí už přiměly řadu přepravních společností, aby se této obchdoní trase vyhnuly.

The Wall Street Journal s odvoláním na západní a regionální bezpečnostní činitele v pátek uvedl, že Írán poskytuje jemenským povstalcům zpravodajské informace v reálném čase, které rebelové používají k řízení útoků bezpilotními letouny a raketami na lodě proplouvající Rudým mořem. Podle úředníků k tomu využívá sledovací plavidlo kontrolované íránskými polovojenskými silami, které v Rudém moři shromažďuje informace o sledování a následně je předává je Hútíům, kteří je v posledních dnech použili k útokům na obchodní plavidla proplouvající úžinou Bab el-Mandeb.

USA již vytvořily námořní koalici na ochranu globální námořní trasy v Rudém moři. Tu tvoří Británie, Bahrajn, Kanada, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Seychely a Španělsko. Ve čtvrtek se přidalo Řecko a Austrálie.

Izraelská armáda objevila a zničila v jižní Gaze rozsáhlý víceúrovňový tunelový komplex Hamásu, který sloužil jako skladiště, úkryty a velitelské stanoviště. Tunely byly objeveny u stanoviště Issa v jižní Gaze. Podle izraelského deníku The Jerusalem Post komplex údajně obsahoval místnosti o délce desítek metrů a byl vybaven vodovodní a elektrickou infrastrukturou.

https://twitter.com/IDF/status/1738291913176805663

Síť tunelů, která byla údajně stovky metrů dlouhá, byla zdokumentována kamerami, které byly umístěny na služebních psech jednotky Oketz K-9 brigády Marom, kteří jsou k průzkumu podzemní prostor pravidelně používáni.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.