Moderní bydlení

Írán nezaútočí. Odvetu nechá na jiných, ti ponesou tvrdé následky, říká expert

Nad Blízkým východem stále visí hrozba možné íránské odvety za atentát v Teheránu. A potřebné vojenské kapacity Írán podle Baara má. "To jsme viděli už v dubnu, kdy vypustil dohromady kolem 300 raket, řízených střel a dronů, přičemž dvě dopadly, nechali je Izraelci nechali dopadnout, protože mířily do neobydlených území, takže ta účinnost byla v zásadě nulová," shrnul Baar.

Nicméně podle Baara už Írán hází zpátečku. "Irán v té první fázi sliboval mnohem tvrdší odvetu. Ale uvědomuje si, že Izrael je zase v jiné situaci. Má teď zase lepší zpravodajské služby, je připraven a dává jasně najevo, že pokud Irán zaútočí, tak na to bude reagovat," objasnil.

Připomněl také, že se objevila zpráva, podle které nový iránský prezident Masúd Pezeškján naléhal na Chameneího, aby od odvety ustoupil, že by to mohlo vyvolat další nespokojenost obyvatelstva a vést ke konečnému kolapsu režimu.

"Ve hře je také možnost, která sice stále není nijak prezentována, ale že by Izrael mohl využít odvetná opatření k tomu, aby zasáhl citlivá energetická zařízení, a především tedy místa, kde se pracuje na jaderných zbraních," dodal Baar.

[chooze:article;value:568418]

​Zpravodajské služby varovaly před zahájením íránské odvety, zatím se ale nic nestalo a podle Baara ze strany Íránu dost možná ani nestane. "Máme čtvrtek a je stále klid. Spíše izraelský tisk a izraelské servery říkají, že očekávají, že ten útok přijde od Hizballáhu, čili z Libanonu. Je to blíže, je to hned za hranicemi a Irán by si ušetřil tu nepříjemnost, že by mohl být v rámci odvetného opatření on tím, který bude více poškozen než Izrael," řekl Baar.

Baar má za to, že pokud nějaká reakce přijde, tak od Hizballáhu, případně od jemenských Hútíů, kdy jak jednu, tak druhou skupinu Írán podporuje. Ty si pak zřejmě odnesou následky při případném izraelském protiúderu. "Předpokládám, že Izrael s tím počítá a že odvede opatření na jednu i druhou stranu a budou velice tvrdá a zničující. Nelze samozřejmě vyloučit, že Írán podnikne nějaký raketový útok, ale spíše bude jenom takový ojedinělý, aby nevyvolal tu reakci, kterou Izrael slibuje a kterou celkem pragmaticky nový prezident vidí jako něco, co by Íránu rozhodně neprospělo, že by to spíše prohloubilo vnitřní krizi," přiblížil. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.