Írán přitvrzuje. Zaútočil raketami a drony v další zemi, mezi oběťmi jsou děti

Írán akci popsal jako přesný úder raketami a drony na dvě bašty militantní skupiny Džajš al-Adl (Armáda spravedlnosti) v horách pákistánské provincie Balúčistán u íránských hranic, uvedla CNN. Íránskou opoziční Armádu spravedlnosti, která operuje ze sousední země, obviňuje z prosincového bombového útoku na policejní stanici na své straně hranic, při které zemřelo 11 íránských policistů.

Podle pákistánského ministerstva zahraničí však útok zabil dvě děti a zranil tři ženy. Ostře ho odsoudilo jako nevyprovokované narušení vzdušného prostoru a svého území a jeho diplomaté protestovali v Teheránu a varovali před následky. Pákistán je jedinou islámskou zemí, která má jaderné zbraně.

[chooze:article;value:537426]

​Armáda spravedlnosti podle CNN popsala útok jako nálet šesti dronů a několika raket, který zničil dva domy, kde žily manželky a děti bojovníků. Zdroje agentury AP však hovoří o poškození dalších budov včetně mešity.

Militantní skupina bojuje za nezávislost balúčského národa, který je podobně jako Kurdové jedním z největších etnik, které nemá vlastní stát. Balúčů je bezmála deset milionů a žijí na velkém řídce obydleném území na pomezí Íránu, Pákistánu a Afghánistánu. Írán obviňuje Pákistán z toho, že podporuje jejich protiíránský boj. Armáda spravedlnosti patří k sunnitské větvi islámu, která je v Pákistánu většinová. V Íránu pak převládají šíité.

Íránská státní média vydala o vzdušném útoku zprávu, posléze ji však bez vysvětlení stáhla. Představitelé země se k události nijak nevyjádřili, informovala AP.

[chooze:article;value:535058]

​Den předtím íránské revoluční gardy podnikly vzdušný útok na údajné izraelské špionážní velitelství v Iráku a na základnu Islámského státu v Sýrii. Irák označil útok s několika mrtvými civilisty za nehorázné porušení své suverenity, odvolal velvyslance z Teheránu a podal stížnosti OSN.

Přímé íránské útoky na další země zvyšují obavy z eskalace konfliktu a z rozšíření války z Pásma Gazy na celý Blízký východ, což by mělo pro svět vážné důsledky.

Írán se přímo zapojil do války. Zaútočil v Sýrii a Iráku, několik mrtvých:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.