Írán se přímo zapojil do války. Zaútočil v Sýrii a Iráku, několik mrtvých

Několik střel zasáhlo město Irbíl na severovýchodně Iráku. Výbuchy se ozvaly v rezidenční čtvrti poblíž amerického konzulátu, informovala agentura Reuters. Město s více než milionem a půl obyvatel ležící asi sto kilometrů od íránských hranic je metropolí kurdské autonomní oblasti.

Při útoku podle kurdských bezpečnostních sil zahynuli čtyři civilisté, multimilionář a významný podnikatel Pešraw Dizaí a členové jeho rodiny, když jedna ze střel dopadla na jejich dům. Další rakety zasáhly dům vysokého představitele kurdské rozvědky a budovu kurských zpravodajských služeb.

[chooze:article;value:535058]

​Íránské revoluční gardy uvedly, že salvou raket "zničily" místní sídlo izraelské rozvědky Mosad, citovala z jejich prohlášení agentura Reuters s tím, že mělo jít o odvetu za prosincové zabití tří velitelů gard v Sýrii.

Spojené státy označily íránský útok na Irbíl za "bezohledný a nepřesný" s tím, že Američanům nezpůsobil žádné škody.

Druhý raketový útok revolučních gard byl podle agentury Anadolu namířen na Sýrii. Mělo jít o odvetu za zabití 11 policistů při útoku ve městě Rasko a především za bombový útok v íránském Kermánu, při kterém tento měsíc u pomníku generála Sulejmáního (zemřel při americkém atentátu) zahynulo 86 lidí, kteří si připomínali výročí smrti vrchního armádního velitele.

[chooze:article;value:535573]

​K útoku se přihlásil Islámský stát, Íránci dle svého prohlášení v Sýrii odhalili a lokalizovali velitele a hlavní strůjce obou atentátů.

Jde o první přímý útok Íránu od počátku války v Pásmu Gazy. Dosud k boji na podporu Hamásu využíval a vyzbrojoval spřátelená militantní hnutí z Libanonu, Sýrie, Iráku či Jemenu, jako jsou Hizballáh či Húsíové.

Zdemolované íránské budovy po útocích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.