Moderní bydlení

Írán si eskalaci konfliktu nepřeje, říká odborník. Izrael ale ztrácí podporu

Jak Baar připomněl, útok Hamásu a dalších teroristických organizací loni v říjnu narušil diplomatická jednání mezi Izraelem a arabskými státy. "To se samozřejmě Hamásu nelíbilo, protože potřebuje, aby arabský svět s Izraelem neuzavřel přátelské vztahy a byl dál proti němu co nejsilněji zaměřen. Čili proto ten barbarský útok, proto ta snaha rozhodit izraelskou společnost. Což se také do značné míry daří, protože vidíme, že především lidé, kteří nebyli i předtím spokojení s tím, že vládne pravicová vláda, tak vycházejí do ulic i nyní, kdy je Izrael životně ohrožen nejen Hamásem, který už je dneska víceméně poražen, ale také ze strany Íránu, respektive filiálek, které Írán podporuje, mezi něž patří především libanonské šíitské hnutí Hizballáh," sdělil.

Po brutálním útoku rozjel Izrael pozemní operaci v Pásmu Gazy s cílem osvobodit unesená rukojmí a porazit Hamás. "Tato operace trvá už rok, ale není ještě zdaleka ukončená, protože se ukázalo, že Gaza je jako ementál prokopána množstvím stovek kilometrů zpevněných tunelů. Ve světě se zvedlo silně protiizraelské hnutí, a to nejen v islámských zemích, kde se to dá očekávat, ale i v západních společnostech část populace je svým způsobem ovlivněna muslimskou propagandou a vychází do ulic. Takže Izrael se skutečně dostal do velmi svízelné situace," přiblížil Baar situaci na Blízkém východě a její odraz mimo region.

[chooze:article;value:577302]

​Kromě Gazy bojuje izraelská armáda také na jihu Libanonu s teroristickým hnutím Hizballáh. Ten ale o žádné příměří nestojí. "Je to soupeř složitější a těžší, protože má kam ustupovat, přemístit se v Libanonu z jihu někam dál. On působí v podstatě jako stát ve státě, nad ním nemá vůbec Libanon kontrolu. Přitom působí i ve státních strukturách, ale libanonská armáda nemá nad Hizballáhem kontrolu. On je řízen, financován a vyzbrojován právě Íránem a je vyzbrojen velmi dobře. Mluví se až o 100 až 150 tisících raket," shrnul.

Podle Baara ale Írán o eskalaci nestojí. "On tím druhým raketovým útokem ukázal, že je schopen vyslat mnohem více raket, a to těch sofistikovaných, které mohou způsobit škody, takže do jisté míry otestoval ten třístupňový obranný systém Izraele, který se opět ukázal jako dobrý nebo kvalitní. Írán si uvědomuje, že on protivzdušnou obranu dobrou nemá a že by se mu mohlo taky přihodit, že v případě vzdušného útoku ze strany Izraele by mohl přijít o značnou část citlivé infrastruktury včetně zařízení, v níž se snaží připravovat svoji jadernou bombu," vyjasnil Baar. Otázkou je, jak tedy bude Izrael reagovat na tento útok, což by mělo být jasné tento týden. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.