Íránské represe drtí i fotbalisty, rodinu největší hvězdy vyvedli z letadla

Íránská fotbalová legenda Ali Daeí v pondělí oznámil, že úřady donutily přistát letadlo na mezinárodní lince z Teheránu do Dubaje, a vyvedly z něj jeho manželku a dceru, které za ním letěly do Spojených arabských emirátů, uvedla BBC.

Letadlo přistálo na ostrově Kiš v Perském zálivu, který patří Íránu, a po několika hodinách pokračovalo do cíle, ovšem bez obou žen.

Třiapadesátiletý Daeí je považován za nejlepšího fotbalistu Asie všech dob, byl kapitánem íránské reprezentace a je druhý v tabulce reprezentačních střelců za Cristianem Ronaldem a před Lionelem Messim. V Íránu je někdejší útočník Bayernu Mnichov stále nesmírně populární, jenže moci se znelíbil podporou protivládních protestů, když na sociálních sítích vyzval vládu, aby "řešila problémy íránského lidu, a ne aby používala represe, násilí a zatýkání".

[chooze:article;value:477424]

​Íránská státní tisková agentura Irna uvedla, že manželka pana Daeího se zavázala informovat úředníky před odjezdem ze země, a to v návaznosti na "spojení manželů se skupinami proti islámské revoluci". Daeí však upozorňuje na to, že pokud by měla zákaz opustit zemi, těžko by prošla pasovou kontrolou při nástupu do letadla. Rodina se podle něj chtěla po dovolené vrátit. Polooficiální tisková agentura Tasnim, která je považována za blízkou Revolučním gardám, podle AP uvedla, že chtěli emigrovat do Spojených států.

Sama fotbalová hvězda měla na čas zabavený pas a úřady jí vyhrožovaly a zavřely prosperující obchod i restauraci v Teheránu. Daeí měl být oficiálním hostem nedávného mistrovství světa v Kataru, ale pozvání odmítl, aby podpořil demonstranty. Je jednou z celebrit, které tak učinily.

[chooze:article;value:479107]

​Mnohem hůře dopadl šestadvacetiletý populární prvoligový obránce a bývalý mládežnický reprezentant Amir Nasr-Azadaní, který byl podle CNN za účast na demonstraci odsouzen a má být popraven.

Protesty proti klerikálnímu režimu trvají v Íránu už sto dní. Jejich rozbuškou se stala smrt 22leté Mahsy Aminiové, kterou náboženská policie zatkla za nesprávně nasazený šátek. Při demonstracích bylo podle skupiny Human Rights Activists in Iran, která nepokoje pozorně sleduje, zabito nejméně 507 protestujících a více než 18 500 lidí bylo zatčeno, doplnila AP.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.