Íránský útok znepokojil světové lídry. Po zklidnění situace volá i Čína

Lídři Spojených států, Velké Británie, Španělska, Argentiny nebo třeba Německa – všichni vyjádřili plnou podporu napadenému Izraeli a shodli se na tom, že noční útok ze strany Teheránu je dalším rozšířením konfliktu na Blízkém východě a ohrožením bezpečnosti celého světa.

"Byla to nebezpečná a zbytečná eskalace, kterou co nejdůrazněji odsuzuji. Díky mezinárodnímu koordinovanému úsilí byly téměř všechny střely zachyceny a zachránily životy nejen v Izraeli, ale také v sousedních zemích," uvedl britský premiér Rishi Sunak.

"Íránský režim dovedl celý Blízký východ na okraj propasti s očima dokořán. Odsuzujeme přímý íránský útok na izraelské území. Německo je plně solidární s Izraelem," reagovala německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

[chooze:article;value:550927]

​Zneklidnění nad situací na Blízkém východě vyjádřila také komunistická Čína. "Čína vyzývá dotyčné strany, aby zachovaly klid a zdrženlivost s cílem zabránit další eskalaci napětí," uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

Většinu světa neuklidnil ani samotný Izrael, který ještě během probíhajícího útoku slíbil Íránu odplatu. "Írán je největším sponzorem teroru na světě a ponese následky za to, že se rozhodl situaci dále eskalovat. Izrael je ve stavu nejvyšší pohotovosti. Zvýšili jsme naši připravenost chránit naše území před další íránskou agresí a jsme také připraveni reagovat," řekl Daniel Hagari, mluvčí Izraelských obranných sil.

Z pohledu Teheránu je prý ale nočním útokem, při kterém dokázal Izrael zlikvidovat většinu íránských střel, operace ukončena a nemá v úmyslu v útocích pokračovat. "Pokud sionistický režim podnikne nějakou akci proti Islámské republice, ať už na naší půdě, nebo na místech, která nám patří v Sýrii nebo jinde, naše další operace bude mnohem větší," uvedl náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri.

[chooze:article;value:550944]

​"Stát Izrael je silný, naše obranné síly jsou silné a stejně tak naše veřejnost. Stanovil jsem si jasnou zásadu – kdo udeří na nás, na toho udeříme my. Budeme se bránit každé hrozbě, budeme to ale dělat klidně a odhodlaně," uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Noční íránský útok na Izrael odsoudili i nejvyšší ústavní činitelé v Česku v čele s prezidentem Petrem Pavlem. "Jednoznačně odsuzuji přímý útok Íránu na Izrael. Přestože se Izraeli a spojencům dnes v noci podařilo naprostou většinu smrtonosných íránských dronů a raket úspěšně zneškodnit, jde o krok, který nebezpečně eskaluje konflikt v regionu. Zůstáváme v průběžném kontaktu s našimi partnery ve snaze bezpečnostní situaci zklidnit," uvedl prezident.

Zklidnit situaci se bude zřejmě snažit i český předseda vlády Petr Fiala (ODS), který v neděli odletěl do Washingtonu, kde se v Bílém domě sejde s Joem Bidenem. "Situace na Blízkém východě má dopad na podobu světového řádu, ale také má výrazný dopad na bezpečnost v Evropě a o to s většími obavami musíme sledovat eskalaci situace ze strany Íránu," uvedl premiér.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.