Irský turista poškodil sochu v Bruselu. Byla přitom jen krátce po opravě

Několik let probíhala rekonstrukce budovy Bruselské burzy cenných papírů. Po dlouhé době tak byla 9. září znovu otevřena pro veřejnost. Samotná burza je však už dávno přestěhovaná a nyní tam sídlí muzeum belgického piva.

Opravy vyšly na více než 90 milionů eur (zhruba přes dvě miliardy korun), píše portál Nieuwsblad. Radost však netrvala příliš dlouho. Hned druhý den totiž irský turista poškodil sochu, která se nachází před budovou a rovněž si prošla restaurací. Ta vyobrazuje lva a muže, který drží pochodeň.

Zjevně opilý muž se chtěl nechat vyfotit, jak sedí na zvířeti. Když se však snažil ze sochy slézt, pochodeň se ulomila. Dotyčného a jeho čin natočila policejní kamera.

"Opravy budou stát hodně peněz, protože práci musí udělat profesionální řemeslníci. Je to památkově chráněné dědictví. Rádi bychom opravu provedli rychle, ale bude to jistě trvat několik týdnů, nebo dokonce měsíců. Mysleli jsme si, že sochy se budou těšit většímu respektu. Je velmi smutné, co se stalo," citoval portál VRT NWS projektového manažera Nela Vandevenneta, který měl opravu na starosti.

[chooze:article;value:517121]

Policie následně turistu zadržela v nedalekém rychlém občerstvení. Podle médií si nebyl vědomý, že by něco spáchal. Odborníci odhadují, že oprava sochy vyjde na zhruba 17 600 eur (téměř 430 tisíc korun).

Klimatičtí aktivisté v pondělí polili barvou jeden z nejvýznamnějších symbolů Berlína – Braniborskou bránu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.