Island není jediný. Další sopka v Evropě může vybuchout kdykoliv, hodnotí expert

Městečko Grindavík muselo být znovu evakuováno. Jak Málek popsal, předpokládat přesnější čas erupce je velmi složité: "To, že tam probíhá vulkanická aktivita, která je nebezpečná, to se ví velmi dlouho dopředu. Ta současná vulkanická aktivita začala už v roce 2020. Ovšem to, že dojde k erupci zrovna v tuto chvíli a s takovou intenzitou, je poměrně složitý problém, který se tedy islandským odborníkům již daří částečně řešit, ale přesto ta jistota není. Ale jsou jisté indicie několik dní nebo hodin dopředu, že k té erupci dojde."

Islanďané kvůli erupcí připravili i ochranné valy. Jsou vytvořené z horniny a tyčí se do výšky až osmi metrů. "Islanďané tam okamžitě uvolnili těžkou techniku, takové obrovské bagry, které srovnají tu horninu a vytváří ten val. Val byl postaven v řádu týdnů, což byla teda velká stavební aktivita. V bariéře byl otvor tam, kde procházela silnice do Grindavíku," přiblížil Málek s tím, že průjezd už bylo nutné zahrnout.

Sopečná aktivita na Islandu není nic nového. Leží totiž na rozhraní tektonických desek na Středoatlantském hřbetu, který se rozšiřuje. Také je tam takzvaná horká skvrna. "To znamená, že teplo zde postupuje z pláště do zemské kůry a na povrch. Toto vytváří takovou zvláštní geologii, kdy pozorujeme vulkanismus různých typů, těch sopek na Islandu je velmi mnoho. K erupci sopek tam dochází průměrně jednou za tři roky a mají různý průběh," vysvětlil Málek.

[chooze:article;value:557819]

V Evropě se ale nachází i další nebezpečné oblasti. "Je to samozřejmě oblast, kde došlo před stoletími k tomu výbuchu, který zničil Pompeje, takže tato oblast je velmi nebezpečná. A nejde jenom o sopku Vesuv, která se tyčí přímo nad Neapolí, ale také o další sopku, která se jmenuje Solfatara del Campo. A ta je ještě nebezpečnější, zdá se, že tam se toho magmatu nahromadilo ještě více než pod Vesuvem. A pak jsou samozřejmě ještě další oblasti na jihu Itálie, známá je například Etna, ale i v dalších oblastech bychom našli nebezpečné sopky," vyjmenoval Málek.

Podle Málka je jisté, že v Evropě bude nějaký velký sopečný výbuch. Jen není jasné, kdy nastane. "Může to nastat příští rok nebo to může nastat za sto let, za tisíc let, ale to, že v Evropě ten potenciál existuje, nám říká, že v geologické budoucnosti k takovým velkým erupcím dojde. A my to vidíme na horninách, které se nacházejí na mnoha místech v Evropě a jsou pozůstatkem těch dávných sopečných výbuchů. Velmi dobře víme, že v geologické minulosti sopečné výbuchy existovaly, probíhaly a jistě budou probíhat i v budoucnosti," ujistil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.