Island se připravuje výbuch sopky. Zem v okolí praská, tisíce lidí se evakuovaly

[chooze:gallery;value:33862]

​Úřady na Islandu místní varovali, že erupce může proběhnout každým dnem a obyvatelé městečka Grindavíku se museli evakuovat. "Bylo to dobře podložené varování. V té oblasti v takové úzké zóně sledovali trhlinu v zemské kůře. Došlo k tisícům zemětřesení, které ukazovaly na to, že dochází k porušení zemské kůry v té oblasti, a že zřejmě vystupuje k povrchu magma. Dodneška nevíme, kdy k tomu dojde, jestli magma dosáhne povrhu a stane se z něj láva, nebo si chvíli odpočine a začne se to někde jinde," řekl v pořadu Snídaně vulkanolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky Prokop Závada.

Současná aktivita sopek v Evropě není podle vulkanologa nijak výjimečná. "Je to docela normální. Třeba Etna, která se teď znovu ozvala, tak ta soptí vlastně neustále. Stejně jako Stromoboli. Tam dochází k tomu, že ta láva, která dosáhne kráteru na vrcholu sopky, tak je v ní spoustu plynů, které začnou unikat a rozbíjejí lávu na menší kousíčky. A proto vidíme různé úlomky, které prší do jejího okolí," vysvětlil Závada.

[chooze:article;value:529736]

​Činnost sopky se dá předpovědět. Odborníci kvůli tomu sledují různá seismická zařízení. "Seismometry, které sledují zemětřesení a různé dunění, které se ozývá ze sopky samotné. Pak máme různé náklonoměry, které nám ukazují, jak stěny sopky pracují. A přesné GPS stanice, které nám ukazují, jak se ta sopka nafukuje," řekl geolog s tím, že nafukování může být předzvěstí výbuchu.

Sopka Etna

Etna měla podle vulkanologa zajímavou aktivitu v roce 2021, kdy jsme mohli pozorovat výtrysky lávy do výšky stovek metrů a velmi hustá oblaka popela. "Místní z toho nemají moc velkou radost, když musí odklízet popel ze svých ulic a aut. Pokud jim zatuhne na střechách, tak je s tím trošku problém," uvedl Závada.

[chooze:article;value:529220]

​Pro místní nepředstavuje Etna až takové nebezpečí, protože se nachází v dostatečné vzdálenosti. "Sopka je veliká a láva se nedostane až k těm obydlím, takže pro obyvatele není až tak nebezpečná. Nebezpečná jsou na Sicílii zemětřesení, která se sopkou přímo spojená nejsou, ale je to tektonicky velmi aktivní oblast," řekl Závada k aktivitě Etny.

Podle vulkanologa ještě bude trvat, než budou odborníci schopni spolehlivě předpovědět, kde a kdy dojde k porušení zemské kůry. Spíš pracují s pravděpodobností a používají řadu metod, které jim umožňují odhadnout, jakým způsobem se magma a zemská kůra chová. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.