Island trápí tisíce zemětřesení. Po nich přijde výbuch sopky, varují vědci

Obyvatelé Islandu jsou na otřesy země zvyklí. Aktivita, kterou ostrov za poslední týden vyvinul, ale zaskočil i je. Seismology překvapila série drobných zemětřesení, která začala minulý týden.

Otřesů zaznamenali seismologové více než sedm tisíc. Naprostá většina z nich byla jen sotva patrná. Ten nejsilnější z nich měl hodnotu 4,5 magnituda, což může způsobit nanejvýš rozklepání nádobí ve skříních. Více než tři stupně měly jen nižší desítky otřesů, píše portál Guardian.

I když jsou otřesy velmi slabé, seismologové jsou ze zpráv neklidní. Podle Islandského meteorologického úřadu jde totiž o otřesy vyvolané pohybujícím se magmatem. Většina zemětřesení vznikla v hloubce jeden až pět kilometrů pod povrchem, nedaleko městečka Grindavík, poblíž kterého se nachází oblíbené termální lázně.

[chooze:article;value:527787]

Zvýšená aktivita u Grindavíku nasvědčuje podle seismologů jedinému. Blíží se výbuch sopky. Kdy přesně k tomu dojde, ale zatím netuší. Odhadovat erupci sopky je totiž velmi obtížné. V současnosti však vědci pracují s časovým horizontem v rozpětí přibližně 12 měsíců.

Vědci zatím neznají ani sílu erupce. Pro Island však velmi pravděpodobně může znamenat velký problém. Grindavík se totiž nachází necelých 40 kilometrů od hlavního města Islandu Reykjavíku. Silná erupce by tak mohla znamenat pro město katastrofu.

Vulkán na Islandu není jediným, který hrozí zvýšenou aktivitou. Ve středu opět explodovala nejvyšší sopka Ruska Ključevskaja na poloostrově Kamčatka. Sopka chrlí sloupce popela až do výšky deseti kilometrů, což představuje problém zejména pro okolní leteckou dopravu.

I Island má své zkušenosti s leteckými problémy způsobenými sopečným prachem. Do historie se zapsala sopka Eyjafjallajökull, která v roce 2010 zapříčinila vysídlení 600 obyvatel Islandu. Negativně také ovlivnila dopravu v celé Evropě, když na několik dní zahalila nebe do prachu, kvůli kterému nemohla létat letadla.

Havajská sopka Kilauea chrlí lávu. Je jednou z nejaktivnějších na světě (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.