Islandská sopka se uklidnila. Její aktivita ale neskončila, varují vědci

Islandský vulkán Fagradalsfjall ještě před čtyřmi dny chrlil ze svého jícnu žhavou lávu do okolí. Evakuovat se muselo nedaleké téměř čtyřtisícové město Grindavík. Nyní se situace částečně uklidnila a obyvatelé dostali povolení zkontrolovat své domovy.

"Tenhle obraz visel u mě na zdi, ale spadl při zemětřesení. Spousta věcí popadala, naštěstí to ale vypadá, že můj dům není příliš poškozený," popsal současnou situaci sportovní trenér z Grindavíku Ingibergur Thor Olafarson.

V noci ale musí obyvatelé město zase opustit. Policie lidem také nedoporučuje s sebou brát děti. Vědci totiž varují, že sopečná aktivita ještě není u konce.

"Magma vychází z hloubky a hromadí se. Vzniká napětí, které se shromažďuje několik století. A to se právě teď uvolnilo, při zemětřesení se roztrhla zemská kůra a došlo k erupci," varuje geofyzik Magnus Tumi Gudmundsson.

[chooze:article;value:533703]

​Z vulkánu se do všech stran vyvalila žhavá láva. Podle odhadů se mohlo na povrch dostat až 20 milionů kubických metrů rozžhavené horniny. Vyhnout se nebezpečné oblasti doporučuje českým občanům i české ministerstvo zahraničí.

"Není možné úplně přesně mapovat pohyb lávy kvůli počasí, ale zatím registrujeme necelé čtyři kilometry čtvereční, které jsou tlusté pět, možná deset metrů," řekl Gudmundsson.

"Možná by pro mě bylo jednodušší bydlet v hlavním městě, ale tam se necítím jako doma. Mám svůj život v Grindavíku, musím udržovat svůj klub, který stmeluje celé město," dodal Olafarson.

Kdy se obyvatelé Grindavíku vrátí do svých domů natrvalo, zatím není jisté. Vláda je dočasně ubytovala v hlavním městě Reykjavíku, kde kvůli tomu koupila několik desítek bytů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.