Islandská sopka znovu vybuchla. Úřady evakuovaly známou turistickou atrakci

Erupce začala ve čtvrtek krátce před šestou hodinou ráno tamního času, píše portál Mirror"Na poloostrově Reykjanes začala erupce. Dnes ráno v 5:40 bylo zpozorována zvýšená seismická aktivita a podle Norské meteorologické agentury došlo k pohybu magmatu. V šest hodin ráno poté začala další erupce v kráteru Sundhnúks, severně od Sylingarfellu," informovaly o výbuchu islandské úřady. Podle expertů by erupce mohla trvat okolo 80 hodin.

Na blížící se nebezpečí pár hodin předtím upozornili meteorologové. Hladina magmatu proudící pod poloostrovem Reykjanes totiž dosáhla úrovně, která předcházela lednové erupci. Úřady proto uzavřely oblíbený lázeňský resort Modrá laguna a návštěvníky evakuaovaly do hotelů, informuje web Independent. Geotermální lázně na Islandu patří k největším turistickým atrakcím. 

[chooze:article;value:540784]

Norská meteorologická agentura uvedla, že severně od Grindavíku se vytvořila tříkilometrová trhlina. K opuštěnému městu se poté znovu začala chrlit láva. ​Podle některých tamních obyvatel to vypadá, že tato erupce je ještě větší než ta předchozí. Dokonce se strachují, že erupce by mohla trvat roky.

Sopka Sylingarfell letos vybuchla už podruhé. Erupce, která začala 14. ledna, trvala dva dny. Na okraji přilehlého města Grindavík se vytvořily trhliny, které pohltily tři domy. Největší z nich dosahovala délky skoro jednoho kilometru. Téměř čtyřtisícové město tak muselo být evakuováno a jeho obyvatelé se začínají vyrovnávat s tím, že se do svých domovů už možná nikdy nevrátí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.