Itálie kvůli migrantům vyhlásila výjimečný stav. Hrozí i cestovní omezení

Italská vláda šestiměsíční výjimečný stav vyhlásila v úterý na návrh ministrů vnitra a civilní ochrany. Ti o prohlubující se migrační krizi jednali na pondělním setkání, informovala tisková agentura ANSA.

"Ostrovy se samy s tímto stavem vypořádat nemohou. Mluvíme o jevu, se kterým jsme se v minulosti nesetkali. Výjimečný stav by měl usnadnit postupy," vysvětlil ministr civilní ochrany a námořní politiky Nello Musumeci. 

[chooze:article;value:495574]

​V rámci výjimečného stavu Itálie uvolní pět milionů eur na posílení role civilní ochrany a neziskových organizací v otázkách přijímání migrantů, ale také jejich repatriace. Vládě také umožní snáze přijímat mimořádná opatření, která povedou ke snížení migračního návalu v oblasti Středozemního moře. Právě tudy k italskému pobřeží proudí masy migrantů z Afriky. 

Výjimečný stav ale podle vlády situaci pomůže pouze zmírnit. "Řekněme si narovinu, že to problém neřeší. Jeho vyřešení závisí na odpovědném zásahu Evropské unie," zdůraznil Musumeci. Italská vláda delší dobu neúspěšně naléhá na Unii a žádá větší solidaritu ze strany ostatních zemí, které často podle ní neplní sliby a závazky. 

Velkému tlaku čelí nejen jižní regiony, ale i ty severní. Situace se totiž zhoršuje i na tzv. balkánské trase. V souvislosti s tím vláda nevylučuje zavedení kontrol na hranicích se Slovinskem, které by se dotkly i cestujících z Česka. 

[chooze:article;value:496795]

​"Musíme se se Slovinskem domluvit, aby dělalo to, co musí, tzn. readmisi (přebírání nelegálně pobývajících osob, pozn. redakce) lidí, kteří nelegálně překročili hranice. V opačném případě budeme nuceni znovu zavést hraniční kontroly. Není to naše priorita, ale není možné, abychom na to zůstali sami," citoval italský web Today.it ministra dopravy a infrastruktury Mattea Salviniho. 

Podle údajů tamního ministerstva vnitra se od začátku letošního roku v Itálii vylodilo přes 30 tisíc migrantů. To je zhruba čtyřikrát více než za stejné období v předchozích dvou letech. Ze severoafrických břehů se často dostávají na pašeráckých plavidlech, na kterých riskují své životy. 

V únoru zemřely desítky z nich poté, co se s nimi u italského pobřeží jedno takové plavidlo potopilo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.