Itálie se loučila s bývalým premiérem Berlusconim. Na pohřeb přišly tisíce lidí

Dojetí a ovace vestoje, tak se ve středu Italové naposledy rozloučili s mužem, který téměř tři dekády ovlivňoval italskou politiku. Mezi dvěma tisíci smutečními hosty v milánské katedrále Narození Panny Marie nechyběli ani někteří světoví politici, jako je například maďarský premiér Orbán, katarský emír nebo prezident Iráku. Českou republiku zastupoval velvyslanec v Itálii Jan Kohout.

Dalších asi 15 000 lidí, kteří chtěli Silviu Berlusconimu vzdát poslední hold, se shromáždilo před katedrálou. "Chtěla jsem tu být za každou cenu, protože jsem vždy volila Berlusconiho. Měla jsem ho ráda jako člověka," řekla jedna z žen, která se se zesnulým politikem přišla naposledy rozloučit.

[chooze:article;value:508852]

​Italské vlajky dnes vlály na půl žerdi nejen v Itálii, ale třeba i na budově Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku. V Itálii byl na středu také vyhlášen státní smutek, což v případě úmrtí bývalého premiéra není zvykem. Právě to u italské veřejnosti vyvolalo smíšené pocity.

"Tohle dost pobouřilo veřejnost. I část politického světa se proti tomu vyslovila, že je to celkem nevhodný, protože je to osobnost, co rozdělovala společnost," řekla paní Olga Kozáková, která v Itálii žije.

Berlusconi byl jedním z nejkontroverznějších a nejvýraznějších evropských politiků. Zemřel v pondělí ve věku 86 let po boji s plicní infekcí spojenou s leukémií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.