Itálii zasáhlo zemětřesení. Brzy přijdou další, varují seismologové

Epicentrum zemětřesení bylo lokalizováno dle webu Corriere Del Mezzogiorno v oblasti Pisciarelli u města Pouzzuoli, tedy asi 30 minut od centra Neapole. Hypocentrum (tedy přesné místo výskytu), seismologové lokalizovali dva kilometry pod zemí.

Ve čtvrti Cavalleggeri utíkali zákazníci z několika málo již otevřených obchodů. Následně se zprávy o zemětřesení rychle rozšířily na sociálních sítích. Zemětřesení přitom v této oblasti nejsou žádnou novinkou. Před necelým měsícem zasáhly tuto oblast ještě silnější otřesy, a to o síle 4,4 stupňů magnituda. Tehdy se jednalo o nejsilnější zemětřesení za 40 let, jak jsme informovali v tomto článku.

[chooze:article;value:556433]

Odborníci navíc varují, že další zemětřesení budou následovat. Město Pouzzoli se totiž nachází poblíž Flegrejských polí, tedy aktivní sopečné kaldery, kde se aktuálně zvedá půda o zhruba 20 milimetrů za každý měsíc.

"Údaje o deformaci zemské kůry naznačují další seismické epizody v krátkém časovém horizontu. Jejich intenzita bude odpovídat těm, jež byly zaznamenány v posledních týdnech," upozorňuje ředitel Vesuvské observatoře Maro Di Vito.

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Rostou obavy z erupce sopky (05/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.