Moderní bydlení

Italové budou migranty vozit do Albánie. První dorazili do speciálních center

Do albánského přístavu Shëngjin ve středu dorazila italská loď s prvními 16 migranty zadrženými v mezinárodních vodách, informuje kanál France 24. Deset z nich je z Bangladéše a šest z Egypta.

Italové je chtějí v balkánské zemi umisťovat do dvou nově zřizovaných center na dobu, po kterou běží jejich azylové řízení. Centra vznikají na základě dohody obou zemí a měla by mít kapacitu až 3 000 dospělých mužů, píše web Euronews.

[chooze:article;value:575973]

​​"Itálie šla dobrým příkladem, když podepsala italsko-albánský protokol o vyřizování žádostí o azyl na albánském území pod italskou a evropskou jurisdikcí. Je to nová, odvážná a bezprecedentní cesta, která ovšem dokonale odráží evropského ducha," řekla italská premiérka Giorgia Meloniová.

V centrech budou ubytováni pouze dospělí muži, zatímco zranitelné osoby, jako jsou ženy, děti, starší lidé a nemocní nebo oběti mučení, budou ubytovány v Itálii. Nemá taky docházet k rozdělování rodin. Ti, kteří dostanou azyl, se přesunou do Itálie, ostatní budou deportováni.

Dvě centra budou Itálii během pěti let stát 670 milionů eur (17 miliard korun). Zařízení provozuje Itálie a spadají pod italskou jurisdikci, zatímco vnější ostrahu zajišťují albánští strážci.

[chooze:article;value:577757]

​​Italskou cestou by se chtěly v budoucnu vydat i některé další země EU. Možnost zřizování středisek ve třetích zemích, kde by byli migranti ubytováni do chvíle, než bude definitivně rozhodnuto o jejich žádostech o azyl, proto budou tento týden projednávat lídři Evropské unie.

Dohodu podpořila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová jako příklad "neotřelého myšlení" při řešení otázky migrace do Evropské unie. Lidskoprávní organizace ji však odsoudily jako nebezpečný precedens.

Tématu se věnovaly i Televizní noviny. Podívejte se na reportáž (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.