Italská Sicílie prodává domy. Proti minulým rokům podražily o 300 procent

[chooze:gallery;value:36363]

​Velký zájem v uplynulých letech vyvolala nabídka radnice sicilské vesnice Sambuca na prodej domů. Vyvolávací cena jednoho byla totiž 1 euro. Letos ale radní přitvrdili a domy nabízí v aukci za 3 eura (zhruba 75 korun). Vybírat lze nyní z deseti domů. V jakém stavu jsou, zjistí případní zájemci na webových stránkách obce. Tam také najdou formulář se žádostí a veškeré informace o vybraném domě, to vše v angličtině.

"Cizinci se k nám hrnou, mají velký zájem o naše domy, zatím je to hit. Zájemci o koupi, ale i turisté, kteří cestují do Itálie, a ti, kteří plánují letní dovolenou, se mohou přijet podívat," řekl starosta Giuseppe Cacioppo webu CNN. Zároveň upozornil, že pokud vše půjde dobře, určitě to nebude poslední takový prodej.

Podle starosty jsou dostupné domy ve staré čtvrti Saracen "strukturálně stabilní jako ty, které se dosud prodávaly". "Potřebují ovšem změnu," sdělil pro CNN.

[chooze:article;value:551769]

​Domy lze ale získat jen za určitých podmínek. Prodávají se prostřednictvím aukce, kdo přijde s nejvyšší nabídkou, ten nemovitost získá. Konečná částka za dům bude tedy mnohem vyšší, než vyvolávací cena. A nový majitel bude muset investovat další nemalé peníze do oprav, ne všechny objekty jsou totiž připravené k okamžitému nastěhování.

A má to ještě jeden háček – práce na renovacích objektů musí být dokončeny do tří let od chvíle, kdy si je noví majitelé pořídí. Jinak totiž přijdou o zálohu 5 000 eur (přibližně 120 tisíc korun), kterou při aukci složí. 

Městečko Sambuca di Sicilia leží asi 45 kilometrů od Palerma a je obklopeno kopci a lesy. Proslavilo se v letech 2019 a 2021, kdy nabídlo první domy. Ohlas byl tehdy velký. "Tehdy prodej přilákal mezinárodní zájemce až z Blízkého východu a pomohl oživit místní ekonomiku," upozornil Cacioppo.

Další vylidněná italská města, například středověká vesnice Patrica, která se nachází jižně od Říma, se pokusila spustit podobné plány, ale snažila se vypátrat bývalé vlastníky, aby získali povolení prodat své prázdné domy.

Žena chtěla investovat do nemovitostí. Místo výdělku přichází o peníze (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.