Italské město rozprodává domy za hubičku. Zájemci je pořídí za euro

Město Sant'Elia a Pianisi nacházející se v provincii Campobasso chce zatočit s vylidňováním a přilákat nové obyvatele. Tamní radnice proto nabídla k prodeji osm domů za symbolické jedno euro (zhruba 24 korun).

"Ve skutečnosti se také snažíme pomáhat naší ekonomice. Pokud budou mít dva kupci zájem o stejný objekt, vyšší šanci bude mít ten, kdo se rozhodne využít pro opravy domů místní inženýry, architekty a firmy. Výhodu pak budou mít i ti, kteří budou chtít rekonstrukce dokončit jako první," uvedl starosta města Biagio Faiella pro portál Idealista.

[chooze:article;value:468552]

Podle starosty je u všech domů nutná rekonstrukce. Některé jsou totiž v horším stavu, jiné jsou na tom o trochu lépe.

Zájemci však musí splnit několik podmínek. Je nutné předložit projekt rekonstrukce do šesti měsíců od koupě domu. Majitelé pak musí opravy dokončit do tří let. Je potřeba navíc složit zálohu ve výši 5 000 eur (přibližně 118 tisíc korun), která slouží jako záruka, že renovace domu skutečně proběhne.

"Všichni odcházejí. Bohužel, v malých městech to tak bývá. V roce 2014 jsme měli 2 004 obyvatel, dnes jen 1 680. Každý, kdo si koupí dům za jedno euro, přichází oživit ruiny, do kterých musí radnice v mnoha případech investovat i vlastní peníze," postěžoval si starosta.

Lidé, kteří by chtěli dům koupit, musí kontaktovat tamní radnici a vyplnit všechny potřebné náležitosti. Informace jsou dostupné na webu města. A není radno otálet, podle starosty už přišla řada žádostí. 

Pořízení vlastní nemovitosti je pro řadu Čechů čím dál složitější (06/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.