Italské policii se podařilo vypátrat muže, který je podezřelý z vyrytí nápisu do zdi Kolosea

Jeden z turistů natočil minulý pátek mladého muže v modré květované košili, jak klíčem vyrývá do vnitřní zdi 2000 let staré památky své jméno a jméno své přítelkyně. Pokud bude podezřelý usvědčen, hrozí mu podle přísných italských zákonů na ochranu kulturního dědictví vysoká pokuta a trest odnětí svobody, informuje The Guardian.

Video, které zachycuje tohoto vandala, nazvané "Debilní turista vyrývá jméno do římského Kolosea", bylo nahráno na YouTube a poté bylo hojně sdíleno na sociálních sítích, což nakonec na incident upozornilo policii a vyvolalo všeobecné odsouzení. Italská policie zatím podezřelého nejmenovala, ale nápis "Ivan + Hayley 23" jí poskytl velmi dobré vodítko.

[chooze:article;value:439574]

Podle čtvrtečních zpráv italského tisku se dotyčný muž jmenuje Ivan, je instruktorem fitness a žije v Bristolu. Policie údajně pošle podezřelému na adresu jeho bydliště dopis, v němž ho bude informovat o tom, že je vyšetřován z poškozování národní kulturní památky. Žena podle italského tisku vyšetřována není.

https://twitter.com/guardian/status/1674487204733657094

Italský list Il Messaggero dokonce zveřejnil celé jméno podezřelého s tím, že jako první jeho identitu odhalil britský Daily Mail. "Jmenuje se Ivan Dimitrov, je mu 27 let a žije v anglickém Bristolu," uvedl Il Messaggero. V případě odsouzení mu hrozí pokuta ve výši nejméně 15 000 eur a trest odnětí svobody až na pět let.

Několikadenní pátrání zahrnovalo kontrolu letenek, dokumentů, fotografií a kamerových záznamů, včetně vstupenek vydaných do Kolosea na den 23. června.

https://twitter.com/g_sangiuliano/status/1673318742057525248

Italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano poděkoval policii za identifikaci údajného pachatele "necivilizovaného a absurdního činu spáchaného v Koloseu". "Byl to čin, který urazil všechny na celém světě, kteří si váží hodnoty archeologie, památek a historie," dodal Sangiuliano s tím, že doufá, že spravedlnost se nyní vydá cestou důsledného uplatňování zákonů.

K podobnému skutku v Koloseu bohužel nedošlo poprvé. V září 2020 byl údajně přistižen 32letý muž z Irska, který vyryl své iniciály do sloupu v prvním patře památky. Byl zatčen a obviněn z poškození historické památky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.