Izrael bombarduje jih Pásma Gazy. Američané se obávají o civilisty

Ve středu ráno se z Pásma Gazy se ozývalo bombardování. Izraelská armáda postupuje čím dál jižněji. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovaně avizoval, že ofenziva v Gaze skončí až ve chvíli, kdy bude Izrael jasným vítězem války. Dříve prázdné pláně okolo Rafáhu se v posledních měsících proměnily v největší uprchlický tábor v oblasti, ve stanech tam teď žijí stovky tisíc lidí.

"Střelba se ozývala ze všech směrů, neměli jsme kam jít. Říkali nám, že tahle oblast je bezpečná. Že Rafáh je bezpečný. Bombardování bylo všude kolem nás, nevěděli jsme, kam jít. Báli jsme se, že umřeme," sdělil obyvatel Pásma Gazy.

[chooze:article;value:539988]

Město Rafáh je na hranicích s Egyptem a je to nejjižněji položené město v Pásmu Gazy. Území severně od Rafáhu izraelská armáda bombarduje už několik týdnů. A jižněji už Palestinci jít nemůžou, do Egypta je úřady nepustí.

Kvůli obavám o život uprchlíků je tlak na Izrael a pauzu v bojích stále větší. I od jeho největších spojenců. "Důsledně našim izraelským protějškům, včetně premiéra, sdělujeme naše obavy ohledně zásadního postupu v Rafáhu bez náležitého zohlednění civilistů," řekl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

Vyjednávání o dočasném příměří a propuštění dalších izraelských rukojmí, kterých je v rukách teroristů z Hamásu stále okolo stovky, podle úřadů potrvá minimálně ještě několik dní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.