Izrael čelí obvinění z genocidy v Pásmu Gazy. Případ projednává mezinárodní soud

Stovky palestinských vlajek a volání po klidu zbraní. Tak to ve čtvrtek od brzkých ranních hodin vypadalo v Nizozemsku před budovou mezinárodního soudu. Na straně druhé – příbuzní obětí a unesených ze 7. října.

"Lidé mluví o tom, co dělá Izrael, ale Hamás se každý den dopouští zločinů proti lidskosti. Že je tam můj bratr a zbytek rukojmích, o to nikdo nemluví. Takže jsem tu, abych dal hlas rukojmím," prohlásil bratr uneseného Michael Nevy.

Zástupci Jihoafrické republiky měli ve čtvrtek tři hodiny na přednesení důkazů o genocidě. Stejný čas dostane v pátek na obhajobu Izrael. Rozhodnutí soudu v Haagu ale může trvat roky, a i kdyby nakonec přiznal pravdu Jihoafrické republice a palestinskému lidu, jde v podstatě o pouhé doporučení mezinárodní komunitě, jak se ke konfliktu postavit. Válku nezastaví.

[chooze:article;value:536619]

​"Svět sleduje hrůzu, jak jsou Palestinci vražděni, vyhazováni do povětří a pohřbíváni zaživa pod troskami svých domovů. Ponecháni na pospas bolestivé smrti. Jihoafrická republika jednoznačně odsoudila útok Hamásu ze 7. října a stejně tak odsuzuje reakci státu Izrael na akce Hamásu 7. října," řekl ministr spravedlnosti JAR Ronald Lamola.

Izrael genocidu popírá. Premiér Netanjahu krátce před zahájením jednání v Haagu odmítl, že by Izrael měl Pásmo Gazy okupovat dlouhodobě nebo že by chtěl vysídlit palestinské obyvatelstvo. "Izrael bojuje proti teroristům Hamásu, ne proti palestinskému obyvatelstvu. A činíme tak plně v souladu s mezinárodním právem," pronesl Netanjahu.

I další orgán OSN se ve čtvrtek věnoval konfliktu na Blízkém východě. Rada bezpečnosti vyzvala jemenské povstalce, aby přestali útočit na obchodní lodě. Zároveň řekla, že mají napadené státy právo na obranu. Húsíje také vyzvala, aby propustili posádku v listopadu unesené lodi Galaxy Leader.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.