Izrael chystá ofenzivu do Pásma Gazy. Proti se postavily Spojené státy

Izrael sice před pár dny otevřel hraniční přechod a dovolil Palestincům, aby se vrátili do zničeného města Chán Júnis, nyní ale hrozí invazí do nedalekého Rafáhu. Tam se aktuálně před válkou ukrývá více než jeden a půl milionu lidí, a který slouží i jako logistické centrum pro distribuci humanitární pomoci pro celé Pásmo Gazy. Podle hnutí Hamás prohlášení izraelského premiéra vyvolává otázky ohledně účelu uplynulého jednání o příměří v Káhiře.

"Obdržel jsem podrobnou zprávu o jednáních v Káhiře. Neustále pracujeme na dosažení našich cílů, především na propuštění všech rukojmí a dosažení absolutního vítězství nad Hamásem. Takové vítězství vyžaduje vstup do Rafáhu a likvidaci tamních teroristů. A k tomu také dojde. Už je stanovené datum," řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izrael údajně nakupuje 40 000 stanů, aby se připravil na evakuaci stovek tisíc Palestinců z města. Vedoucí představitelé Egypta, Francie a Jordánska následně varovali Izrael, že ofenziva v Rafáhu na jihu Pásma Gazy by přinesla jen další smrt a utrpení a mohla by ještě více zesílit konflikt v regionu. Proti útoku se vymezily i Spojené státy.

[chooze:article;value:549705]

Dalších šestnáct demokratů se mezitím přidalo k desítkám zákonodárců, kteří v dopise vyzývají prezidenta Spojených států Joa Bidena, aby zastavil dodávky zbraní Izraeli. Tím už šéf Bílého domu v minulosti Izraeli pohrozil.

"Prezident Biden dal jasně najevo, že naše politika ve vztahu ke Gaze bude záviset na našem hodnocení toho, jak dobře Izraelci provedou změny, aby se situace v Gaze pro palestinský lid zlepšila," uvedl John Kirby, mluvčí Rady pro národní bezpečnost USA. Vývozní omezení na více než 50 kategorií zboží mezitím uvalilo na Izrael Turecko.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.