Izrael hlásí nejtvrdší boje od začátku invaze do Gazy, postupuje na jih

[chooze:gallery;value:33490]

​Izraelské obranné síly (IDF) v úterý večer oznámily, že dosáhly centra obklíčeného Chán Júnisu, informoval deník Times of Israel. Boje označily za nejtěžší od počátku pozemní invaze.

Chán Júnis je druhým největším městem Gazy po Gaza City a největším v jižní části Pásma. Podle Izraelců je tu bašta Hamásu, který zde má v současné chvíli nejdůležitější základny. Rovněž předpokládají, že jsou tady drženi rukojmí.

Chán Júnis tak pravděpodobně čeká podobný osud jako město Gaza, tedy “vyčišťovací operace“ zaměřené na bojovníky hnutí Hamás a jeho infrastrukturu. Do největšího města na jihu mířily stovky tisíc Palestinců ze severu, nyní opět prchají dále na jih k egyptským hranicím. Egypt začal v obavě před přívalem palestinských uprchlíků stavět na hranici s Gazou betonovou zeď, napsal Jerusalem Post.

[chooze:article;value:531670]

​Obklíčena je rovněž další významné “sídlo“ teroristů uprchlický tábor v Džabalíji na severu Gazy, židovští vojáci pronikají do jeho nitra.

Vysoce postavení američtí představitelé předpokládají, že intenzivní boje v současné podobě budou na jihu Gazy probíhat pravděpodobně do ledna, uvedla CNN. Následovat by měly jednotlivé lokální akce zaměřené na vůdce Hamásu a konkrétní bojovníky.

Izraelci odhadují poměr zabitých civilistů a zlikvidovaných teroristů na dva ku jednomu. To podle nich zhruba odpovídá 5 000 zabitých bojovníků Hamásu. Výrok mluvčího IDF, že poměr je z hlediska úmrtnosti civilistů “nesmírně pozitivní“ však vzbudil kontroverzní reakce.

[chooze:article;value:531481]

​IDF se omluvily Libanonu za smrt vojáka a zranění dalších tří, když izraelská střela zasáhla omylem stanoviště libanonské armády. Palba byla namířena proti hnutí Hizballáh jako odveta za raketový útok. Taková omluva je podle izraelských médií velmi “vzácná“ a zřejmě souvisí se snahou zabránit otevřené válce s Libanonem, z jehož území islamistické hnutí operuje.

USA oznámily, že uvalí sankce na “desítky“ židovských osadníků útočících na Palestince v Západním břehu a nebude jim udělovat víza.

Bezpečnostní analytik: Izraelci "čistí" severní část Pásma Gazy od Hamásu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.