Izrael i Hamás odmítají návrhy soudu v Haagu. USA na něj chtějí uvalit sankce

Prokurátor Mezinárodního soudu v Haagu viní tři vůdce Hamásu z odpovědnosti za teroristický útok z loňského 7. října. Ale zároveň navrhuje vydání zatykače na izraelského ministra obrany Joava Galanta a premiéra Benjamina Netanjahua. Mohou prý za to, že Izrael údajně v Pásmu Gazy páchá genocidu. Proti tomu se izraelský předseda vlády ostře ohradil.

"Prokurátor vytváří pokroucenou morální rovnici mezi vůdci Izraele a přisluhovači Hamásu. Je to podobné, jako kdyby srovnával válku po 11. září mezi prezidentem Bushem a Usámou bin Ládinem nebo za druhé světové války mezi Rooseveltem a Hitlerem. Jaká parodie na spravedlnost! Jaká ostuda!" rozzuřil se Netanjahu.

Návrh způsobil rozkol i mezi některými spojenci. Zatímco Francie soud podpořila, Velká Británie, Itálie a Spojené státy návrh odsoudily. Předseda americké Sněmovny reprezentantů dokonce zvažuje uvalení sankcí na tribunál.

Návrh zpochybnil i prezident USA Joe Biden. "Vyjádřím se jasně. Odmítáme žádost Mezinárodního trestního soudu. Mezi Izraelem a Hamásem není žádná rovnost. Je jasné, že musíme udělat vše pro ochranu civilistů v Gaze. Navzdory obvinění ale to, co dělá Izrael, není žádná genocida," sdělil prezident Biden.

[chooze:article;value:556177]

Rozdílné pohledy na návrh soudu mají i lidé v Izraeli a v Pásmu Gazy. "Nerozumím světu, ve kterém žijeme. Jak se mohou srovnávat vůdci teroristů, kteří spáchali masovou vraždu, a demokraticky zvolení poslanci?" ptají se lidé v Izraeli. "Chci, aby se rukojmí vrátili živí, a to co nejdříve. Pokud to ten zatykač nebo zatčení, které bude následovat, urychlí, jsem pro," poznamenali další.

"Jsme oběti. Nemáme nic společného s Izraelem ani Hamásem. Chceme rozhodná mezinárodní usnesení, ne návrhy," myslí si zase lidé v Pásmu Gazy. "Vzkazujeme soudu, že mezi obětmi a utlačovateli není žádná rovnost. Útočí na ženy, děti i staré lidi," přidali se jiní.

Snahu o vydání zatykače odmítá i teroristická organizace Hamás. Podle ní nelze stavět vedle sebe oběti a katy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.