Izrael je ve válečném stavu. Kromě Hamásu se do bojů zapojil i Hizballáh

[chooze:gallery;value:33490]

​Izraelem v neděli ráno otřásají další exploze. V ranních hodinách ohlásily tamní úřady útok i z Libanonu. Ten zahájil minometnou palbu na sever Izraele. Ten na útok reaguje protiútokem dělostřelectva, píše deník Israel National News. Podle jeho zdrojů bylo zasaženo izraelské vojenské stanoviště.

Podle médií se k útoku z Libanonu přihlásila teroristická skupina Hizballáh. Ta uvedla, že vypálení "velkého množství raket" bylo v souladu s "palestinským odporem". V prohlášení teroristická skupina dále říká, že se zaměřila na tři izraelská vojenská místa v napadené oblasti Mount Dov. Hizballáh má s Izraelem dlouholeté spory.

​Přes noc země čelila dalším útokům ze strany palestinského teroristického hnutí Hamás. Izraelci se už více než den s Palestinci střetávají na jihu země v okolí Pásma Gazy. Izraelské bezpečnostní síly mezitím stále pátrají v komunitách na jihu Izraele po palestinských teroristech, kteří během útoku pronikli z Pásma Gazy.

Nepokoje se zřejmě přesouvají i za hranice. V Egyptě měl tamní policista střílet na skupinu izraelských turistů. Nejméně dva z nich jsou po smrti. Útok nepřežil i jeden Egypťan. Střelce zadrželi a v současné době má být vyslýchán úřady. České cestovní kanceláře pak do Izraele zrušily kvůli nepokojům zájezdy.

[chooze:article;value:525148]

Počet obětí v Izraeli se během noci vyšplhal na 300, krátce po poledni už úřady hlásily 355, odpoledne dokonce přes 600 a večer 700. Zraněných jsou zhruba dva tisíce, píše deník The Times of Izrael. Tamní ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že 20 lidí je v kritickém stavu, 338 je těžce zraněných a 421 je ve středně těžkém stavu. Asi 50 lidem pak byla nabídnuta pomoc kvůli traumatickému stresu.

Podle úřadů v Gaze pak na palestinské straně zemřelo nejméně  413 lidí. Zraněných hlásí tamní úřady přes 2 300. Na obou stranách ale vzhledem k pokračujícím střetům čísla nejspíš ještě porostou.

V kibucu Be'eri se Izraelcům podařilo zachránit zhruba 50 rukojmích, které palestinské síly zadržovaly. Několik dalších zachránili i v kibucu Ofakim. Znovu také získali policejní stanici ve Sderotu, kterou teroristé během útoku obsadili. Podle oznámení bylo při operaci zabito nejméně 10 teroristů.

Mezitím desítky příbuzných lidí, kteří od počátku útoku zmizeli, míří na policejní stanice, aby pomohli s identifikací. Obávají se toho, že jsou jejich příbuzní po smrti nebo že je radikálové unesli. Podle úřadů palestinští teroristé takto zajali celkem asi 100 Izraelců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.