Izrael mlčí, Íránci mlží. Noční útok na Írán i tak vyvolal v celém světě obavy

Izrael po týdnu váhání odpověděl na víkendový raketový útok Íránu, informují americká média. V noci na pátek vypálil na Írán blíže nespecifikovaný počet dronů, mělo se však jednat nejméně o tři stroje. Jejich cílem měly být vojenské základny, zejména pak íránská letecká základna v Isfahánu.

Oba státy se k útoku vyjadřují jen spoře. Izrael se k dronovému útoku vůbec nepřihlásil ani jej nijak nekomentoval. Podle portálu CNN však o něm ve čtvrtek Izraelci informovali své americké spojence.

Rozhodnutí Izraele o útoku neinformovat není ničím neobvyklým. "Izrael často své útoky ponechává bez komentáře. Tenhle útok, který někteří vnímají jako odpověď na ten masivní íránský útok, považuji spíše za nějaké gesto," myslí si bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:551682]

Írán naproti tomu popřel, že by šlo o velký útok, který by způsobil vážnější škody. Odmítl, že by drony cílily na pracoviště, která mají spojitost s íránským jaderným programem. Podle Íránu šlo pouze o několik dronů, které protiletadlová obrana zničila ještě před jejich přistáním, píše portál CBS.

Írán se podle portálu Times of Israel za noční útok mstít nehodlá. Nejprve také zpochybňoval, jestli Izrael za útokem vůbec stojí. A to navzdory tomu, že někteří izraelští politici v čele s ministrem vnitra Benem Gvirem, který si stěžoval, že protiútok byl chabý.

Podle Mikuleckého však skutečná odplata může teprve přijít. "Já si myslím, že ta odveta přijde a bude mnohem citelnější než to, co jsme viděli. Skutečná odveta by mířila na strategické cíle, ale letiště v Ifsahánu nehostí zrovna nejnovější výkřiky techniky, které íránské ozbrojené síly mají," myslí si Mikulecký.

I když izraelský útok nebyl tak silný jako íránský, vyvolal na Blízkém východě odezvu. Egyptské ministerstvo zahraničí vyjádřilo své hluboké znepokojení další eskalací konfliktu mezi Izraelem a Íránem a požádalo obě země, aby zvážily důsledky svého jednání, píše portál Al Jazeera.

[chooze:article;value:551510]

Před eskalací varovala také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Je naprosto nezbytné, aby region zůstal stabilní a aby se všechny strany zdržely dalších akcí," řekla podle portálu Jerusalem Post von der Leyenová.

Opatrnější postoj zaujal britský premiér Rishi Sunak. "V tuto chvíli není správné, abych spekulovat o zprávách o útoku v Íránu," prohlásil podle agentury Reuters Sunak.

Také Čína zopakovala své dřívější žádosti o uklidnění situace a ukončení vzájemného ostřelování. "Čína odsuzuje jakoukoliv akci, která by vedla k další eskalaci napětí," řekl podle portálu Al Jazeera mluvčí čínské vlády Li Jian.

Holandská ministryně zahraničí Hanke Bruins Slotová se rovněž připojila k volání po uklidnění situace. "Důkladně sledujeme situaci v Íránu. Zprávy z blízkého východu jsou velmi znepokojující. Je nesmírně důležité předejít další eskalaci," napsala Slotová na sociální síti X.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.