Izrael může provést zdrcující úder. Mohl by proti sobě ale obrátit celý arabský svět

Izrael má takovou vojenskou sílu, že by mohl velmi snadno ukončit působení teroristů. V jeho armádě totiž slouží na 170 tisíc vojáků, tedy šestkrát víc než v české armádě. Během dvou dnů dokázala izraelská armáda do služby povolat 300 tisíc rezervistů. Disponuje nejmodernějšími bojovými systémy včetně letounů F-35 a spekuluje se o tom, že má i jaderné zbraně. 

"Izraelská armáda jednoznačně patří do těch deseti nejsilnějších armád světa. Vzhledem k tomu, kolik má Izrael obyvatel, jak je to velká ekonomika, tak ta jejich vojenská síla je násobná," vysvětluje bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. 

Odveta proti Palestincům však tak jednoduchá není. V první řadě by to znamenalo obrovské ztráty na lidských životech. "Hamás, jako jiné teroristické organizace, záměrně své sklady, logistická centra, velicí komunikační uzly někdy umisťuje pod školy a nemocnice, aby právě nemohly být zasaženy. A nebo pokud budou, aby se vyvolaly masivní ztráty civilního obyvatelstva," dodává vedoucí Centra pro bezpečnostní studia Oldřich Bureš. 

[chooze:article;value:525245]

​Podle diplomatů se Izrael v souvislosti s válečnou operací nachází uprostřed dilematu. "Na jednu stranu je tam snaha o odvetný úder a na druhou stranu převažuje i snaha zachránit životy rukojmích," doplňuje bývalý velvyslanec v Izraeli Jiří Schneider. 

Razantní útok by však podle odborníků mohl vést i k tomu, že by se proti Izraeli otočil celý arabský svět. "Celá řada zemí, nejenom těch arabských, ale bohužel i evropských, bude určitě tlačit na Izrael, aby ty boje ukončil mnohem dřív, než Izrael bude schopný eliminovat veškerou sílu Hamásu. Izrael je civilizovaná země, je to demokracie, armáda tam podléhá kontrole parlamentu. Izrael si nemůže dovolit vést válku tak jako teroristé," myslí si analytik Mikulecký. 

Ve hře je také mírová smlouva mezi Izraelem a Saúdskou Arábií, kterou pomáhají dojednat Američané. Ti chtějí, aby se tak uklidnilo napětí mezi islámským královstvím a židovským státem. Původně se počítalo s tím, že by mohla být podepsána už příští rok, nyní je ale její budoucnost nejistá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.