Izrael odhlasoval zrušení vysílání Al-Džazíry. Mělo poškozovat bezpečnost státu

Rozhodnutí, které musí být pokaždé jednou za měsíc a půl přezkoumáno, zahrnuje zastavení vysílání Al-Džazíry v arabštině a angličtině, uzavření kanceláří Al-Džazíry v Izraeli, zabavení zařízení používaného pro její vysílání a omezení přístupu k jejím internetovým stránkám, píše deník The Jerusalem Post.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po hlasování ve společném prohlášení s ministrem Šlomem Kar'im uvedl, že "zpravodajové Al-Džazíry poškodili bezpečnost Izraele a podněcovali proti vojákům IDF (Izraelské obranné síly, pozn. red.) a že "nastal čas vyhostit hlásnou troubu Hamásu z naší země". Kar'i dodal, že Izrael okamžitě zakročí proti těm, kteří využívají svobodu tisku k poškozování bezpečnosti Izraele a vojáků IDF a podněcují k terorismu v době války. "V Izraeli nebude existovat žádná svoboda projevu pro hlásnou troubu Hamásu," řekl Kar'i.

[chooze:article;value:553982]

Server Times of Israel s odkazem na prohlášení strany Národní jednoty vedl, že o uzavření Al-Džazíry se mělo hlasovat už ve čtvrtek, ale jednání bylo odloženo kvůli obavám vyjádřeným šéfy Mosadu a zpravodajské služby Šin Bet, že uzavření Katarem podporovaného kanálu by mohlo poškodit jednání o propuštění izraelských rukojmích, které Hamás zadržuje v Gaze. Katar, který hostí část vedení Hamásu, hraje ve vyjednáváních ústřední roli. Ministři Národní jednoty nedělní hlasování bojkotovali.

Na videozáznamu, který rozeslal úřad ministra komunikací Kar'iho, který vedl kampaň za zákaz kanálu, bylo vidět, jak izraelští úředníci vstupují do kanceláře a začínají dokumentovat vybavení uvnitř. Během několika hodin od schválení ukončení vysílání byl kanál nedostupný na dvou největších izraelských televizních stanicích Yes a Hot. Anglické a arabské internetové stránky Al-Džazíry byly od nedělního večera nedostupné rovněž u mnohých izraelských poskytovatelů internetu.

Rozhodnutí o vypnutí izraelské pobočky Al-Džazíry vycházelo ze zákona, který izraelský parlament schválil 2. dubna a jehož platnost končí 31. července. Pokud tedy bude chtít vláda protáhnout zákaz této stanice i po tomto datu, bude muset být platnost zákona prodloužena. Samotný zákon navíc čelí ústavní stížnosti u Nejvyššího soudu, kterou podalo Sdružení pro občanská práva v Izraeli (ACRI) na základě porušování svobody projevu.

Izraelská vláda na začátku války přijala mimořádná exekutivní opatření, která by jí umožnila dočasně vypnout Al-Džazíru. Ta byla v platnosti od 21. října do 20. ledna. Vláda však od provedení těchto opatření v tomto období upustila, údajně kvůli možným negativním diplomatickým důsledkům v souvislosti s Katarem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.